Cituji Elenoora: Taky dělám ze sáčku
To víš že jo, ani to nikdo nepozná. Já mám takový malý fígl. Přistrouhám do toho těsta 1-2 brambory.
AntonieA jakou značku kupujete?
děláme je ze strouhaných syrových brambor. recept bohužel v hlavě nenosím. na slanině pak osmahnem cibuli, halušky smícháme s brynzou a posypem slaninou a spol. dost to záleží na kvalitě brynzy, když není zralá, nikdy nejsou ok
Klarka16
já to dělám takto:
těsto na halušky- brambory nastrouhat , osolím , přidám hladkou mouku bez vajíčka těsto by nemělo být ani tuhé ani řídké tak akorát. Poté vařím v osolené vodě dělám to přes cedníček který je určen na halušky.
Na pánvi si zpěním cibulku , do toho přidám na kostičky nakrájený uzený , přidám anglickou a na kostičky nakrájený špek. Orestuji tak aby se to pěkně vypeklo , do toho namíchám přeceděné halušky , bryndzu (kdo nechce nemusí) pořádně promíchám a nakonec vmíchám kysané zelí, které jsem si uvařila v osolené vodě. (může být kupované v sáčku nebo já mám své naložené). Dosolím, dopepřím ještě jednou pořádně vymíchám a odstavím z plotny.A hurá s tím na talíř , navrch dávám zakysanou smetanu a poliji rozškvařenou slaninou .( kdo nechce nemusí , ale doma mi to tak baštěj) Dobrou chuť
Ja zasa takto narýchlo, lebo to stejne rýchlo zjedia: na troche oleja osmažím pokrájanú cibuľu, pridám raz prepláchnutú kyslú kapustu (jasné, že po česky zelí, vlastná výroba a je vždy dosť kyslá), zakryjem a dusím. Medzitým postrúham očistený veľký zemiak na strúhadle priamo do misy, prisypem asi trištvrte sáčku hrubej múky, jedno celé vajce, zarovnanú čajovú lyžičku soli a vodu "od oka", lebo som dlhoročná gazdiná . Najskôr tej vody asi len 2 dcl, ak je veľmi husté cesto, pridám tak, aby sa dalo pretláčať cez "haluškáreň". Uvarené halušky (krátko prepláchnuté pod tečúcou teplou vodou) primiešam k udusenej kapuste a nakoniec vyškvarím do chrumkava obyčajnú údenú slaninu nakrájanú na kocky a polejem ňou halušky aj s vyškvarenou masťou.
Klarka16
Dúfam, že sa neurazíš, ale chcem doplniť, keďže som si spätne prečítala, že si ich ešte nikdy nerobila. Uvarené sú vtedy, ak vyplávajú na povrch a vtedy ich premiešam a ešte minútku povarím. Vyberám sitom a prepláchnem pod tečúcou teplou vodou a potriasam sitom, aby sa dobre odkvapkali. Iste sú chutné aj z polohrubej múky, ale ak robím z hrubej, lepšie umyjem všetko náčinie, ktoré k tomu používam. Je to ale len vlastný postreh a úmysel zjednodušiť a urýchliť aj tak pomerne dlhé obdobie strávené v kuchyni (myslím tým za celý život ). Ale časom si človek nájde svoj štýl práce, ako vo všetkom. V záujme ušetriť čas ako prvý pokladám na sporák hrniec s osolenou vodou, lebo kým cesto urobím, zrovna začne voda vrieť...
Cituji Klarka16: promiň, že se ptám ale na čem smažíš tu slaninu?a kyselé zelí to kupuješ ve sklenici?
Slaninu na teflonový pánvi... nic se tam dávat nemusí, pustí tuk sama... chce to až je hodně osmašená, skoro křupová. Kyselý zelí normálně v sáčku nebo domácí - dát do hrnce s trochou vody a vařit, občas míchnout - většinou to nechám celou dobu, co vařím ten zbytek.
Halušky dělám docela často a takhle:
750g nastrouhaných syrových brambor, 250g polohrubé mouky, sůl. Všechno pořádně promíchat, a přes síto na noky házet do vroucí osoloné vody (jde to i bez síta, těsto plácnu na namočené prkýnko a odškrabuju kousky ostrým nožem). Opatrně promíchat, až halušky vyplavou scedit.
K haluškám zelí, bryndzu... fantaziii se meze nekladou, já mám halušky ráda třeba i s gulášem
Cituji blacklilly: přes síto na noky házet do vroucí osoloné vody (jde to i bez síta, těsto plácnu na namočené prkýnko a odškrabuju kousky ostrým nožem).
To síto moc ráda nemám. Lepší jsou halušky trochu větší.
Já nechám těsto v míse, kde jsem ho zpracovala a rovnou ho pomocí lžičky házím do vroucí vody.
Já dělám z pytlíkovýho těsta a jak psaly holky...přistrouhám dva brambory a přidám žloutek.
Síto mám takový plastový, který položím na hrnec a půl těsta dám na to a pošmrdlám špachtličkou a je to. Sítko kovové sem vyhodila, protože se blbě umejvalo a začlo v myčce reznout, toto je suprové.
Halušky dělám jako přílohu i ke špenátu, guláši, rajské, do polévky místo zavářky a pod.
S brynzou : dvě cibule+anglická slanina a do zlatova - tuk však sleju, protože je to na mne tučné, brynzu trošku ředím kapkou mléka a halušky pak pokapu a dám cibulku+anglickou.
Dříve jsem dávala i ten tuk a brynzu jak jsem koupila a málem mne chytil žlučník, takto se nic neděje!
Se zelím : dvě cibule+anglická do zlatova, zvlášt podusím kysané zelí+kmín a pak vše zase bez tuku smíchám s haluškama. Na toto už brynzu nedávám. Takto můžu místo halušek smíchat zelí a anglickou i s těstovinama, nejlepší jsou rourky.
S vajíčkem: dvě cibule+anglická do zlatova a na to 3-4 vejce, příloha zeleninový salát
Se zeleninou : dvě cibule+angl. do zlatova, na to dám mražené 1/2 kg balení zeleninové směsi : hrášek, mrkev, kukuřice, lusky, kapustička, žampiony, petržel a pod., podusím cca 10 minut na špetce vody, jakmile se voda vydusí tak přidám vše k haluškám, na talíři posypu strouhaným sýrem
janis
Já jsem dělala taky pytlíkové, protože jsem lenoch, ale teď jsem zkoušela normálně z brambor a žádná dřina to není. Dávala jsem taky hladkou mouku a byly super. Sítko nepoužívám, odkrajuju z prkýnka.
Zelí na halušky kujupu v sáčku, kde je napsané "k přímé konzumaci" - odpadne dušení a jen se prohřeje na pánvičce s osmahlým uzeným, je to rychlovka.
Akorát mám dotaz -
1. Slováci prý strouhají brambory na tom nejjemnějším vzorku na struhadle? Já dělám na mrkvovém...
2. Z brambor mám halušky takové do hněda. Jaký je na to fígl, aby zůstaly krásně žluté?
Cituji Yasminka: Slováci prý strouhají brambory na tom nejjemnějším vzorku na struhadle? Já dělám na mrkvovém...
A čo má prosím Ťa, spoločné národnosť s veľkosťou vzorku na strúhadle? Netušila som že v rubrike o receptoch sa stretnem s takouto úvahou. Viac no coment.
Cituji Nso ci: A čo má prosím Ťa, spoločné národnosť s veľkosťou vzorku na strúhadle? Netušila som že v rubrike o receptoch sa stretnem s takouto úvahou. Viac no coment.
No, možná to je tak, že by jsme se chtěly zeptat toho nejpovolanějšího na slovenské halušky. Tebe se to snad nějak dotklo? Myslím, že ta úvaha je naprosto pochopitelná. Myslím, že když se některá z nás ptá na recept, tak může požadovat i to sebemenší upřesnění. To není o národnosti, ale o umění to dané jídlo ukuchtit. Pokud tě to uráží, nemusíš odpovídat.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.