Já dělám guláš ze dvou druhů masa - půl kila hovězího a půl kila vepřového. Cibulku smažím pouze na sádle, množství cibule, kolik je množství masa, přidávám i sušené houby. Sladká paprika, pálivá paprika, sůl, pět druhů pepře, osmahnout maso co nejdéle, abych získala hodně šťávy, přidávám syrovou papriku, která omáčku zjemní. Když je maso měkké, přidávám česnek. Maso zálévám pouze vroucí vodou, podle chutě přidávám ještě bio bujón a lžíci kečupu. Nezahušťuji.
méně než
10 příspěvků
Cituji Lusinda: Chlebem nezahušťuji, guláš pak velmi rychle zkysne
Nikdy se mi to nestalo.Ale nedělám to čerstvým chlebem,ale nastrouhaným tvrdým.
Luciene1
Mně se to bohužel stalo, ale je fakt, že my máme raději řidší, takže guláš jen lehce zapráším.
Holky, zeptám se asi úplně hloupě ale kdy se tam dává ta voda (nebo z čeho se udělá omáčka?) když se to maso celou dobu vaří jen lehce zalité vodou? To se tam nakonec doleje?
sarinkax
Ono jak se to dusí, tak ta cibule a i to maso (nejvíc kližka) udělá postupně takovou hustější konzistenci. Takže stačí dolít trochou vody (vývaru), nebo pokud chceš omáčky hodně, rozkvrdláš si hladkou mouku se studenou vodou(vývarem) a vleješ to do guláše. Tím se ti přidá omáčka a zároveň nebude tak řídká. Ale musíš to ještě povařit, aby nebyla mouka cítit.
Ježiš to je popis, snad to někdo vysvětlí líp
Ne v pohodě, úplně chápu Jen jsem furt nevěděla kde všichni berou tu omáčku, no je na čase se vážně naučit vařit. Po prázdninách už budeme s manželem bydlet sami a já umím jen špagety se sýrem, hrůza a ostuda!
Někde jsem četla, že do guláše vývar neptaří. Že správnou chuť právě dodá když se dlouho vaří to masi, které je "tlustší", má nějkou tu lanku apod. Že z toho se to vyvaří a udělá to ten správný šmak
Cituji lentilkah: nebo pokud chceš omáčky
Na hodně omáčky je potřeba taky příslušné množství masa.......guláš ze dvou kil kližky dělaný v troubě je množství do litinového oválného pekáče/černé hrubé nádobí,uvnitř modré/.
pokud nechceš použít mouku, můžeš zahustit najemno nastrouhanou bramborou, tu hodíš omáčky, když už je maso udušený, a pak ještě povaříš, teď neodhadnu jak dlouho, tyhle věci prostě kontroluju pohledem, ale tak asi do 20 minut, prostě dokud se nerozvaří jinak platí vesměs co tu holky psaly, cibule by měl být stejný objem jako masa, osmahnout ji dohněda, ale nespálit , pak přidat maso a orestovat, zasypat paprikou a za pár vteřinek zalejt vodou. jinak já dávám sul, pepř, kmín, kromě červený papriky i trochu pálivý papriky, trochu protlaku a uplně nakonec, když už je to hotový, majoránku a česnek.
Cituji Teka: Někde jsem četla, že do guláše vývar neptaří. Že správnou chuť právě dodá když se dlouho vaří to masi, které je "tlustší", má nějkou tu lanku apod. Že z toho se to vyvaří a udělá to ten správný šmak
Ale vždyť ten vývar je také z toho masa-já ho dělám z odřezků. Podle mě je právě chuť ještě výraznější.
Cituji Laky: Na hodně omáčky je potřeba taky příslušné množství masa
Možná jsem měla napsat omáčky víc, ne hodně
Je jasný, že dělat hodně omáčky na úkor kvality(chuti) je blbost.
Asi co ženská (chlap) to jiný guláš...já dělám jen hodně cibulky na sádle orestovat, pak hovězí maso, sůl, pepř, papriku sladkou, a nepodlívám, vydusí se hodně šťávy, pak nakonec česnek a majoránku a nezahušťuju, protože skoro není co, šťáva sama o sobě je dost hustá. A podávám s bramboráky.
Ségra do guláše přidává rajský protlak a extchyně dávala i kapii a rajče.
holky,zkuste guláš nevařit na sporáku,ale dejte ho do trouby,méně práce a rozdíl v chuti obrovský,daleko lepší.
méně než
10 příspěvků
Laky
Taky ho tak někdy dělám,je to fakt bez práce.I svíčkovou dělám radši v troubě.
Tady je fajn recept: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=3103
Luciene1
Já už dělám v troubě skoro vše od doby,co mi bouchnul na sporáku tlakáč a hopsal po kuchyni.Omáčky z hovězího strkám do trouby,bo mě neba vařit hodiny na sporáku.Je to bez práce a daleko líp se uvaří.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.