arrow
profile_image
janis
od 21. 6. 2007
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Já peču chleba bez pekárny, neboť zadělání a kynutí = bez energie, samotné pečení je v remosce 3/4 hodiny. Nač pekárnu v tomto případě na 3 hodiny.
Mám základní recept, který si různě upravuji. Na remosku cca 500 - 600 gr mouky, z toho 400 hladké bílé a 150-200 gr žitné, nebo celozrnné, hrstku soli, 3 lžíce olivového oleje, 3/4 - celou kostku droždí, 2 - 3 dcl vody - toto už dělám od oka podle toho jak chci mít chleba tuhý nebo nakynutý, hrstku kmínu - kmínový, krstku roztlučeného koriandru - koriandrový, s římským kmínem - ten je úžasný. Když vynechám olej a zadělám místo vody kyškou nebo podmáslím, tak máte podmáslový chleba. Někdy si přimíchám do zadělání vodou nastrouhanou uvařenou bramboru, prostě jak kdy...dávám i do řidšího těsta hrst ovesných vloček. Do remosky si udělám z alobalu nahoru kolo a po 20 minutách přikryju, aby se propekly boky. Pozor na přimíchávání žitné mouky, je těžká a při velkém % chleba ztěžkne a neni tak nadýchaný. Takže já preferuju 1/3 jiné mouky než bílé. Klidně můžete i dát trochu mouky polohrubé, jednou jsem dávala i kukuřičnou - nebylo to špatné. Jak se do toho už dostanete, tak vám ty experimenty ani nepřijdou...janis

arrow
Neprodává v Bazaru

64

Já doma chleba peču, ale i když mám domácí pekárnu, raději si ho "ošahám" sama. Vyjde mi asi trochu dráž, nebo asi tak stejně jako z obchodu. Ale peču pšenično-žitný (tzn. alespoň polovina mouky je žitná), občas i bílý, ale ten málokdy. Kupuju také speciální mouku, s více lepkem. Kvásek jsem si vypěstovala sama (ale už jsem ho nechala umřít , tak zase v létě...) a přidávám různá semínka, nebo koření, nebo do toho víc pšeničného sušená rajčata. Baví mne to a ten chleba vydrží neskutečně dlouho. Máme doma vysokou vlhkost vzduchu, kupovaný chleba vydrží tak dva dny než zplesniví. Takže i když vyjde o něco dráž, tak se mi vyplatí. A chutná nám víc. Ale nepeču pořád, v zimě spíš jednou za čas...

arrow
profile_image
janis
od 21. 6. 2007
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

A ta vůně v bytě, to je nádhera...!!

arrow
profile_image
Alchymistka mojeid
od 8. 7. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Finančně se to sice nevyplatí,ale chuťově ano.Pečeme chléb ručně pak ho elektrickým nožem po vychladnutí pokrájíme, rozdělíme do sáčků a zamrazíme

Posledně jsme v Globusu kupovali jejich vyhlášený Horal a já už ho odmítám jíst celou noc mě pálila žáha byl takový no divný..kdo ochutná domácí ví o čem mluvím

arrow
profile_image
Kikulina
od 28. 9. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji Alchymistka: Finančně se to sice nevyplatí,ale chuťově ano.Pečeme chléb ručně pak ho elektrickým nožem po vychladnutí pokrájíme, rozdělíme do sáčků a zamrazíme

mouka 500 g dejme tomu 7 Kč, voda pár haléřů, kostka droždí 3 Kč, koření pár haléřů, elektřina prý kolem 5 Kč, co se na tom nevyplatí?? čtvrtka chleba stojí už kolem 9 Kč

arrow
profile_image
Alchymistka mojeid
od 8. 7. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Reaguji na Kikulina:
máš pravdu,většinou si kupujeme směs na chleba v německu což je ani ne za euro je tam spousta semínek, celozrnná mouka...přiznám se že ceny potravin jsoou pro mě v česku španělskou vesnicí

arrow
Neprodává v Bazaru

64

Cituji Kikulina: mouka 500 g dejme tomu 7 Kč, voda pár haléřů, kostka droždí 3 Kč, koření pár haléřů, elektřina prý kolem 5 Kč, co se na tom nevyplatí? čtvrtka chleba stojí už kolem 9 Kč

Takhle to ale je, když pečeš obyčejný bílý chléb. Jakmile dáváš nějakou celozrnnou mouku, nebo speciální mouku na chleba, tak to naskáče, to samé různá semínka, nebo oříšky... a tak... Tak jste mne ale navnadily, že už vím, co budu péct v sobotu.

arrow
profile_image
Kikulina
od 28. 9. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Cituji PíBí: Jakmile dáváš nějakou celozrnnou mouku, nebo speciální mouku na chleba,

ti nevím, mám pšeničnou i žitnou chlebovou mouku a jeden sáček 1 kg nestál víc jak 20 Kč, jestli se hodně pletu, tak 25, celozrnná taky každá nestojí 60 Kč za kilo...když se dělá kvásek, tak ten je skoro zadarmo...

arrow
Neprodává v Bazaru

64

Reaguji na Kikulina: Jasně, máš pravdu, také ji kupuju kolem 20,-. Já jsem narážela spíš na tu cenu 7,-. Psala jsem to jen proto, aby člověk nečekal, že když si upeče chleba doma, tak že kdovíjak ušetří. Vyjde to tak skoro nastejno, možná o trošičku levněji, ale jak už jsem psala dřív a holky také... mě se to určitě vyplatí, protože mám radost z toho pečení (připadám si tak správně hospodyňsky ), vím co v tom chlebu je, déle mi vydrží a víc nám chutná.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené