Já peču chleba bez pekárny, neboť zadělání a kynutí = bez energie, samotné pečení je v remosce 3/4 hodiny. Nač pekárnu v tomto případě na 3 hodiny.
Mám základní recept, který si různě upravuji. Na remosku cca 500 - 600 gr mouky, z toho 400 hladké bílé a 150-200 gr žitné, nebo celozrnné, hrstku soli, 3 lžíce olivového oleje, 3/4 - celou kostku droždí, 2 - 3 dcl vody - toto už dělám od oka podle toho jak chci mít chleba tuhý nebo nakynutý, hrstku kmínu - kmínový, krstku roztlučeného koriandru - koriandrový, s římským kmínem - ten je úžasný. Když vynechám olej a zadělám místo vody kyškou nebo podmáslím, tak máte podmáslový chleba. Někdy si přimíchám do zadělání vodou nastrouhanou uvařenou bramboru, prostě jak kdy...dávám i do řidšího těsta hrst ovesných vloček. Do remosky si udělám z alobalu nahoru kolo a po 20 minutách přikryju, aby se propekly boky. Pozor na přimíchávání žitné mouky, je těžká a při velkém % chleba ztěžkne a neni tak nadýchaný. Takže já preferuju 1/3 jiné mouky než bílé. Klidně můžete i dát trochu mouky polohrubé, jednou jsem dávala i kukuřičnou - nebylo to špatné. Jak se do toho už dostanete, tak vám ty experimenty ani nepřijdou...janis
Já doma chleba peču, ale i když mám domácí pekárnu, raději si ho "ošahám" sama. Vyjde mi asi trochu dráž, nebo asi tak stejně jako z obchodu. Ale peču pšenično-žitný (tzn. alespoň polovina mouky je žitná), občas i bílý, ale ten málokdy. Kupuju také speciální mouku, s více lepkem. Kvásek jsem si vypěstovala sama (ale už jsem ho nechala umřít , tak zase v létě...) a přidávám různá semínka, nebo koření, nebo do toho víc pšeničného sušená rajčata. Baví mne to a ten chleba vydrží neskutečně dlouho. Máme doma vysokou vlhkost vzduchu, kupovaný chleba vydrží tak dva dny než zplesniví. Takže i když vyjde o něco dráž, tak se mi vyplatí. A chutná nám víc. Ale nepeču pořád, v zimě spíš jednou za čas...
Finančně se to sice nevyplatí,ale chuťově ano.Pečeme chléb ručně pak ho elektrickým nožem po vychladnutí pokrájíme, rozdělíme do sáčků a zamrazíme
Posledně jsme v Globusu kupovali jejich vyhlášený Horal a já už ho odmítám jíst celou noc mě pálila žáha byl takový no divný..kdo ochutná domácí ví o čem mluvím
Cituji Alchymistka: Finančně se to sice nevyplatí,ale chuťově ano.Pečeme chléb ručně pak ho elektrickým nožem po vychladnutí pokrájíme, rozdělíme do sáčků a zamrazíme
mouka 500 g dejme tomu 7 Kč, voda pár haléřů, kostka droždí 3 Kč, koření pár haléřů, elektřina prý kolem 5 Kč, co se na tom nevyplatí?? čtvrtka chleba stojí už kolem 9 Kč
Reaguji na Kikulina:
máš pravdu,většinou si kupujeme směs na chleba v německu což je ani ne za euro je tam spousta semínek, celozrnná mouka...přiznám se že ceny potravin jsoou pro mě v česku španělskou vesnicí
Cituji Kikulina: mouka 500 g dejme tomu 7 Kč, voda pár haléřů, kostka droždí 3 Kč, koření pár haléřů, elektřina prý kolem 5 Kč, co se na tom nevyplatí? čtvrtka chleba stojí už kolem 9 Kč
Takhle to ale je, když pečeš obyčejný bílý chléb. Jakmile dáváš nějakou celozrnnou mouku, nebo speciální mouku na chleba, tak to naskáče, to samé různá semínka, nebo oříšky... a tak... Tak jste mne ale navnadily, že už vím, co budu péct v sobotu.
Cituji PíBí: Jakmile dáváš nějakou celozrnnou mouku, nebo speciální mouku na chleba,
ti nevím, mám pšeničnou i žitnou chlebovou mouku a jeden sáček 1 kg nestál víc jak 20 Kč, jestli se hodně pletu, tak 25, celozrnná taky každá nestojí 60 Kč za kilo...když se dělá kvásek, tak ten je skoro zadarmo...
Reaguji na Kikulina: Jasně, máš pravdu, také ji kupuju kolem 20,-. Já jsem narážela spíš na tu cenu 7,-. Psala jsem to jen proto, aby člověk nečekal, že když si upeče chleba doma, tak že kdovíjak ušetří. Vyjde to tak skoro nastejno, možná o trošičku levněji, ale jak už jsem psala dřív a holky také... mě se to určitě vyplatí, protože mám radost z toho pečení (připadám si tak správně hospodyňsky ), vím co v tom chlebu je, déle mi vydrží a víc nám chutná.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.