Ahoj,potřebuji poradit ohledně dýně...zavařuju poprvé,a mám ráda semínka ale nevím jak dlouho je sušit..pak si je chci opražit....a jaký je nejlepší nálev do sklenic?citron,hřebíček,skořice,vanilka,ananasová tresť?co dáváte vy??
Já dělám z dýně jenom zelí, ale je výborné - dělá se stejně jako kysané zelí, nebo cuketové zelí a nemá chybu'!!
tak já recept nevím, ale vím že zavařené dýně jsou fakt výborné. Už jsem je dlouho neměli, protože nemáme nasazenou tu správnou odrůdu, dýně musí být velká oranžová nebo červená. Jádra budu vybírat dneska, ale taky nevím jak dlouho je sušit, nechám to na mamce. Ale venku ještě svítí sluníčko, tak je dám na plechu ven a přikriju záclonou. Kdyžtak se to nějak dosuší v troubě.
My jsme dávali jen ananasovou tresť a že by tam babička dávala skořici a hřebíček,tak to vůbec nevím.
Nemáte někdo recept na nějakou dobrotu z dýně? Koláč, polévka, cokoli.. Ať to zase nevyhodím
Taky čekám na nějaký zajímavý recept. Zatím jsem jen zavařovala a docela mě zaujalo, že například existuje dýňové zelí. Ráda bych vyzkoušela i nějaký recept na zavařovanou dýni, ale bez ananasové tresti (s tou jsem zavařovala doposuď)
Recept Dýně á la ananas
Dužninu dýně nakrájet na kostičky, namočit přes noc do octové vody (3 litry vody 2-4 dcl octa - dle chuti). Druhý den slijeme a propláchneme.
Nálev : 2 litry vody, 60 dkg cukru, 1 ks ananas.tresť, 2 citrony na kostičky .
Dýni vaříme v nálevu až zesklovatí. Pak dáme do sklenic a sterilujeme asi 15 min.
Cituji roza: dýňové zelí.
U tchyně mi moc chutnalo kedlubnové zelí. Asi je tajemství hlavně v ochucení, když vidim, co všechno se dá udělat třeba z nezajímavé cukety.. Já občas dělám i mrkvový koláč, takže dýně mě snad nemá čím zaskočit. Já jen, že každý rok dlabeme dýni, tak chci být trochu hospodyňka ať to neletí na kompost..
Cituji saluska: Já jen, že každý rok dlabeme dýni, tak chci být trochu hospodyňka ať to neletí na kompost..
To by byla fakt škoda. My taky budeme dlabat. Uvažuju, že udělám nějaký koláč. Doufám, že sem někdo dá recept.
Rodinný recept: Dýňový kompot:
5 kg dýmě oloupané a nakr. na kostky (min.2cm) a nomočit na 24 hod. do nálevu: 2,5 l vody s 5/8 l 8% octa. Potom nálev scedíme. Mezitím svaříme ve velkém kastrolu:
1,5,l vody, 1 l vílého vína, 2 kg cukru, 5 ks hřebíčků, 3 ks nového koření, 2-3 kousky skořice vcelku. Přivedeme k varu, přidáme scezenou dýni a vaříme do doby než dýně zesklovatí. Před koncem přidáme 1 velký citron s kůrou, bez jader, nakr. na plátky a úplně na konci (už nevaříme) 1 l 100% ananasového džusu + 1/2 ananasové tresti. Horké plnit do sklenic, zavíčkovat a už nesterilizovat.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.