Ahoj ! Zdědila jsem krásnou keramickou dvoudílnou formu na berana. Doteď jsem ji měla jenom jako dekoraci, dvakrát jsem zkoušela přes rok a nezdařilo se - a letos bych se ráda ukázala a místo hypermarketového chcípláka pořídila pěkného domácího beránka. Poradí mi někdo, jestli je lepší dělat z kynutého nebo třeného těsta a co dělám špatně, když mi těsto pokaždé z formy uteče ? Mám snad do formy vyvrtat nějakou malou dírku, aby měla kudy unikat pára při pečení ?

arrow
profile_image
kexinka
od 14. 2. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj, a beránek se ti naplní (tj po upečení je celý nebo mu nějaké části chybí) ? Já mám stejnou formu a pokud dám těsta cca centrimetr až dva pod okraj, tak je to v pohodě...

No byl by asi plný, ale tím, že část cesta v průběhu pečení z formy "vykypí", tak pak chybí a beránek je na zadní části mírně placatý

arrow
profile_image
kexinka
od 14. 2. 2010
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Takže máš lehkou formu a ta vrchní část se při pečení jakoby nadzvedne a těsto místo aby se cpalo nahoru, tak částečně vyteče?

arrow
profile_image
katrinka
od 8. 12. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Já mám těžkou, keramickou, dvoudílnou formu na beránka a těsto nevytíká, tak nevím, čím by to mohlo být. Ale nabízím šlehačkové těsto: 2hrnky hladké mouky, 1hrnek moučkového cukru, prášek do pečiva, 1smetana ke šlehání, 3vajíčka, promíchat, nalít do vymazané a hladkou moukou vysypané formy a jestli chceš můžeš do poslední třetiny těsta v míse nasypat kakao a máš mramorované těsto. Vyhřátá trouba a cca 20min, zkouším špejlí, jestli se těsto ještě chytá a když je špejle čistá je upečeno. Ůspěch zaručen. Běžně to peču jako bábovku a po upečení jednou za 14dní, bábovka do 2hodin zmizne

arrow
profile_image
Batufola mojeid
od 4. 9. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

no já si myslím,že máš formu moc naplněnou těstem o ono pak vyleze ven.
Dej ho tam míň a pak bufe vše v pohodě

Holky, děkuji !
katrinka
Já mám taky dvoudílnou a poměrně těžkou formu, takovou hnědou z glazované keramiky, máme stejnou ? Děkuji za recept, vyzkouším !
kexinka a Batufola mají asi pravdu, příště dám těsta míň ...

arrow
profile_image
katrinka
od 8. 12. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Máme stejnou formu, tak snad se ti to povede. Když jsem chtěla mít víc bábovky, tak jsem pekla i ve srnčím hřbetu a to jsem všechny ingredience zdvojnásobila, kromě prášku do pečiva a vajíček jsem dala 5. Ale myslím, že do beránka jsem dávala to základní těsto, že do stačilo. Zkus pro jistotu zkušební vzorek

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

dadabus
Určitějsi formu moc naplnila. Taky ji mám doma a těsta dávám tak 2 cm pod okraj formy (zbytek těsta upeču třeba v kastrůlku), přiklopím a po upečení je beránek krásný.
Já dělám z rychlého bábovkového těsta:
4 vejce (žloutky a sníh)
200 g cukru (vč. 2 vanilkových)
250 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 hořč. sklenice oleje
1 hořč.sklenice vody

Cituji Ladie: přiklopím a po upečení je beránek krásný.

holky a jak poznáte, že je to upečený, když je těsto ve formě přoklopené? jen podle času? mám totiž tu formu taky a bojím se v ní péct když je přiklopená, takže peču beránka jedině nepřiklopenýho,takže nemá tak pěkný zadek. Jinak peču hodně, nejsem žádný začátečník,ale tohle mi prostě nikdy nebylo jasný

arrow
profile_image
katrinka
od 8. 12. 2008
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

0%
0    0
Nebyla hodnocena

Jak jsem psala v příspěvku výše, odklopíš zádíčka, vezmeš špejli a párkrát píchneš do těsta. Když je na špejli těsto přilepené pečeš dál a když je špejle čistá a suchá je hotovo

Cituji katrinka: odklopíš zádíčka, vezmeš špejli a párkrát píchneš do těsta.

no,to je mi jasný,že se takhle zkouší jestli je to hotový, fakt nejsem začátečník, ale když toto udělám a těšto už bude nakynuté a přichycené k té vrchní části formy, tak toho beránka přece rozthnu vejpůl, nebo ne? mně alespon jde vyklopit,až když je zchladlý,takže si neumím představit,že by to těšto nezůstalo nalepené na tý vrchní části formy.....

arrow
0%
0    0
Nebyla hodnocena

Já ho peču stejně dlouho jako bábovku. Špejlí nepíchám, záda před upečením neoddělávám.

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy otevřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené