Vzhledem k tomu, že původně tortilla pochází ze španělské kuchyně, tak v originálním receptu sádlo nebude. Mexické se dělají z kukuřičné mouky.
Cituji Adka: Vzhledem k tomu, že původně tortilla pochází ze španělské kuchyně, tak v originálním receptu sádlo nebude.
A na to si přišla jak? Máš pocit, že sádlo je český "výmysl"?
Cituji Veselka10: A na to si přišla jak?
Přišla jsem na to tak, že mi spojení španělské kuchyně a sádla prostě nejde dohromady, tudíž jsem do vyhledávače hodila "tortilla de receta" a hledala recepty přímo ve španělštině. Pár jsem si jich přeložila a sádlo v žádném uvedeno nebylo.
Reaguji na Adka: Ok, já jen, že ve španělsku se běžně sádlo a výrobky s vepřového používají.
Tááákže, tady to je:
250g hl. mouky
1 lžíce soli
35g sádla
Do mísy dáme mouku, přidáme sůl a na malé kousky nasekané sádlo. Zalijeme teplou vodou, ne vařící. Těsto rychle vymícháme, přikryjeme a necháme 30min. odpočinout. Těsto rozdělíme na 8 dílů a vyválíme placky. Poté na suché pánvi opečeme do růžova.
Přesně vodu bohužel nevím, prostě pomalu od oka a když se to přežene, tak zas naopak přidat mouku. Placky radím ne moc tenké a oprahnout spíš zprudka a krátce. Občas se na nich dělají takové puchýřky, ale to nevadí.
Já jsem sádlo nahrazovala olejem neb mi sádlo smrdí a bylo to úplně v pohodě, jen už si nepamatuji jak jsem to dělala..
méně než
10 příspěvků
Ten trik na to, aby byly vláčnější, je dát je zapařit. Tedy ještě horké mezi talíře na to utěrku a nejlépe ještě zatížit. Stejně jako u pita chleba. Ale pozor, takto se samozřejmě i dříve zkazí, takže sníst max do 3 dnů
méně než
10 příspěvků
Reaguji na HanLiu: Díky, napadlo mě to, tak jsem to zkusila a bylo to celkem ok, jen jsem myslela, že takové budou hned a že dělám něco špatně. Doplním, že jsem dělala celozrnné a přítel si to teď pochvaloval
Reaguji na Kačkaa: děkuji za recept, dneska ho vyzkouším... konečně snad se povede.
Cituji simuška: dneska ho vyzkouším... konečně snad se povede.
Zrovna je dělám, za chvilku jdu válet.
tak já dělám domácí takhle:
3 hrnky mouky (většinou namíchám hladkou se špaldovou)
hrnek vody
líčka soli
20 g oliváče
všechno smíchám dohromady - vodu přilévám postupně, někdy je potřeba víc, někdy míň. zpracuju těsto a vyválím placky - z tohoto množství cca 10 a krátce opeču z obou stran na pánvi
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.