V návaznosti na téma "Česká republika jako popelnice Evropy" , kde některé z vás zmiňují, jak dobré pečivo pečou doma, zakládám toto téma. Holky pochlubte se a dejte sem recepty na pečivo celozrné i klasické (housky, ciabattu, rohlíky , chléb, bandury, slané pečivo, dalamánky ....)
já dělám chleba z 300 ml studené melty, kapky olivového oleje a limetkového octa, různá semínka nebo koření, mořská sůl, pak 200 hladká mouka jako základ a pak 150 žitná chlebová mouka a 150 pšeničná celozrnná, na to půl kvasnic a špetka cukru...dělám v pekárně, tak ostatní je na ní, před pečením potřu bílkem a nasypu semínka...máme tento chleba nejradši
kopíruju z předchozího tématu:
Já si taky peču vlastní pečivo, když mám čas a chuť Uděláš si kvásek (půlka kvasnic, trosška cukru a mouky, teplá voda, nechat vzejít), opatrně zapracuješ do libovolné mouky, přidáš trochu vody a vypracuješ těsto dohladka. Pak nechat hodinu nakynou, udělat bochánky a péct tak 25 minut na 220. Do těsta se dají přidat bylinky, sušené i čerstvě nasekané a je to dobrota
já si peču,ale bezlepkově, musím...jenže toto téma tu bylo uzavřeno, hmmm....a to jsem si myslela, že je to tu od toho, jak někomu poradit....
Tak přidám náš nejoblíbenější- pro domácí pekárnu (já mám ETA):
300 ml vody, 1 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 380g pšeničné hladké mouky, 120g žitné chlebové mouky (kupuju v Tescu), jedna lžička sušeného droždí, 1 lžička kmínu, 1 cibule pokrájená nadrobno.
Ingredience dáme v uvedeném poředí do pekárny- mimo cibule, tu přidáme až po zvukovém znamení. Program klasik, velikost II.
Kdo máte pečku, opravdu zkuste, kámošky si u mně tenhla chleba vždycky objednávají, hlavně když se griluje
Pletenky, rohlíky, apod.
1 kg hladké mouky
1/2 l mléka
100g tuku (Hera)
30g cukru
1 žloutek
1 kostička droždí (42g)
2 lžičky soli
Nejdřív připravím kvásek, po vzejití přidat ostatní suroviny (tuk rozpuštěný). Těsto nechat vykynout. Pak upletu pletenky, které nechám dokynout na plechu. Před pečením potřít vajíčkem a posypat kmínem nebo mákem.
Někdy dělám z uvedeného těsta dalamánky plněné kysaným zelim (zelí s kapkou oleje) nabo malé pizza koláče (stačí olej, kečup a koření, samozřejmě když je po ruce sýr je to ideální).
Cituji blacklilly: Kdo máte pečku, opravdu zkuste, kámošky si u mně tenhla chleba vždycky objednávají, hlavně když se griluje
Já mám pekárnu Panasonic, bohužel nemůžu vychytat žádný solidní recept, proto se mi na ni jen práší. Zkusím tento Tvůj, ale já tam nemám progaram klasik..jak dlouho je doba pečení?
casiopeiaa
3,5 hodiny. Na většině peček je to buď klasik, nebo základní. Jinak místo cibule můžeš dát semínka, nebo nedávat nic. Ale u tohoto receptu se mi ještě nestalo, že by se mi chleba nepovedl, tak držím palce!
Cituji blacklilly: 3,5 hodiny. Na většině peček je to buď klasik, nebo základní. Jinak místo cibule můžeš dát semínka, nebo nedávat nic. Ale u tohoto receptu se mi ještě nestalo, že by se mi chleba nepovedl, tak držím palce!
díky, tak to bude program basic. Zkusím to a pak písnu, jak to dopadlo
dlouho jsem nemohla najít dobrý recept, vždycky mi všechno přišlo jako slaná buchta, ale tyhle bagety jsou nejlepší, můj manžel, velký labužník baget tvrdí, že lepší než z obchodu http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3540
Holky, a můžu použít Vaše recepty i s tzv. rychlodroždím? Takové to, co se dá do těsta a vykyne až v troubě. Takže bych normálně smíchala suroviny, zamíchala ten "kvásek" z pytlíku a dala péct?
Zkoušela jste některá?
Vercam
Prosím tě, jak je tvaruješ? Asi jsem netvrdlá, ale to jejich překládání jsem nepochopila...
A pečeš je tedy v norm.troubě?
saluska
dělám to jinak než v tom receptu, normálně to vyválím a pak to smotám jak roládu,ale dá se to i jen vytvarovat do bagety. to jsem zatím nezkoušela, jestli to třeba změní nadýchanost bagety... jj, peču to v horkovzdušné troubě. bohužel ještě jsem nevychytala teplotu,poprvé jsem to pekla na 170st. a asi po 10-15min. jsem navýšila na 190 a dopekla. pak jsem zkusila rovnou na 190 stup., jenže to nebylo tak křupavé jak poprvé. asi to chce opravdu vychytat.
Ještě jsem si všimla, že v tom receptu není napsáno, že po tom, co se bagety vytvarují, mají se nechat kynout tak 30-45 minut, je to důležité pro tu nadýchanost.je lepší vydržet a počkat si.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.