Ahoj, děláte domácí majonézu? Ať už tu pravou poctivou z vajíček a oleje anebo nějakou odlehčenou verzi... Šup sem s recepty. A ještě jeden dotaz: Jak dlouho vydrží v lednici? Díky
ahoj. já dělám tu pravou ze žloutků a oleje musí se to pořád míchat aby se to nesrazilo, ale s kupovanou se to nedá srovnat. pak jen nakrájím na drobno cibuli, nastrouhám okurku někdy přidám i trochu láku z okurek, hořčice tak asi lžičku, pepř a sůl a je to
verateera
no já jí zkoušela jednou ponorným mixérem podle receptu a zdrcla se mi. jak jí děláš ty?
verateera
Dělám úplně stejně a je dokonalá!
Vercam
Musíš mít všechny suroviny pokojové teploty, jinak to dělá neplechu.
Taky dělám domácí....ze žloutků a oleje......holky zkoušeli jste to i z oliváče? Já teda miluju olivový olej a používám ho prakticky na vše, ale když jsme z něho zkusili tu majonézu, tak to teda byl hnus...dalo to tomu takovou divnou pachuť
Ladie
a děláš to z vařených žloutků? A v jakém poměru? Já to dělala z vařených vajec (byl tam ale i bílek) a na 1 vejce 1dcl oleje, možná jsem to mixovala moc. pokojovou teplotu, si myslím, ingredience měly. Vajíčka byla vychlazená a olej mám v kuchyni na lince.
Tady jsem našla na netu super recept z vařených žloutků...je to skvělej nápad
Citujioužití syrových žloutků při přípravě majonézy sebou nese možnost nákazy salmonelou.
Majonéza z vařených žloutků toto nebezpečí zažehnává a je vhodná na přelití vařených, nebo dušených, ryb
Ingredience:
6 natvrdo uvařených žloutků,
1 dcl oleje,
sůl,
bílý pepř,
citronová šťáva.
Příprava:
Natvrdo uvařené žloutky dáme do mixéru, rozšleháme a přidáváme po kapkách olej až do zhoustnutí. Poté majonézu dochutíme solí, bílým pepřem a citronovou šťávou.
Dietní majonéza
Ingredience:
100 g tvarohu, šťávu z půlky citronu, 3 lžíce mléka, 2 lžíce oleje, sůl, cukr
Postup přípravy: Tvaroh, citr.šťávu, a mléko dobře našleháme a za stálého míchání dáme olej. Dochutíme solí a cukrem.
Já dělám obdobu majonézy, z vařeného vajíčka, taveného sýra, oleje a mlíka. A dochutit solí a pepřem a je to moc dobré. Akorát, že to nemám vyšleháno, tak jako když jsem to jedla od známé
Hannah5
Já to dělam už jenom z olivového....A chutná mi to víc a navíc nikomu z toho není těžko.. Dělala si to z extra virgin?
Cituji Vercam: a děláš to z vařených žloutků?
Neee, ze syrových! Na jeden žloutek asi 1-2 dcl oleje (podle toho, jak majonéza houstne)
Cituji Vercam: Vajíčka byla vychlazená a olej mám v kuchyni na lince.
A to byl asi ten problém. Vajíčka předem vždy vytáhnu a nechám, aby dostaly stejnou, pokojovou teplotu jako olej.
eliss_
no já právě se bála těch syrových žloutků a pak našla tu z vařených vajíček, jak psala Iamsweethoney. ale zdrcla se mi, i tak jsem jí použila do pomazánky a byla moc dobrá, taková hodně vajíčková.
Ladie
já tím myslela, že vajíčka byla vychlazená po tom uvaření (dělala jsem to z uvařených, jak už jsem psala). Jako že jsem majonézu neděla hned po jejich uvaření. takže bych řekla, že ingredience měly stejnou teplotu.
Iamsweethoney
no já se původně taky bála salmonely, ael pak jsem četla (nevím však, co je na tom pravdy), že salmonela se drží na povrchu skořápek a je potřeba je nejdřív umýt. Mám teď vajíčka domácí, takže vím i o čerstvosti...tak to zkusím asi ze syrových žloutků...
Vercam
Zdrcla?Jejda,já myslela,že zdrcnout maj. z uvařených žloutků nejde...možná tou citronovou šťávou.
Já jsem se naučila dělat odlehčenou majonézu ze smetany.
Recept:
1 smetana 12%
1 lžíce hořčice
2 vrchovaté lžičky cukru
1 lžička soli
pepř
šťáva z více jak půlky citronu
olej podle potřeby (cca 2 dcl)
Do mixéru nebo do misky dáme smetanu a všechny suroviny kromě oleje, rozšleháme a postupně pomalu zašleháváme olej, dokud majonéza nezhoustne.
Já dělám z 12% smetany, pokud dáte smetanu více tučnou, nespolkne to tolik oleje. Mám vyzkoušeno i s rostlinnou smetanou a jde to taky.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.