arrow
profile_image
moija
od 12. 5. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Ahoj holky,
mamka si vyrábí domácí ovocné likéry, letos však zkusila podle jiného receptu a likér (ostružinový) začal kvasit. Vždy míchala dohromady ovoce, vodku a cukr a nikdy nebyl problém, nyní vynechala ten cukr a jen ostružiny zalila alkoholem. Včera jsme si všimly kvašení. V knížce o přípravě domácích likérů se o tom moc nepíše, jen že při kvašení se vytrácí ovocné aroma a vůně je spíše vinná. Na internetu jsem našla jen jednu krátkou diskuzi, kde psala paní, že by eventuálně nakvašený likér mohla jedině vyhodit.
Prosím o vaše názory nebo zkušenosti, pokud si je taky doma vyrábíte. Není zkvašený ovocný likér zdravotně závadný?

arrow
profile_image
Kikulina
od 28. 9. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

vynechání cukru - zásadní chyba, protože pak tam není dostatečně nepříjemné prostředí pro kvasné mikroorganismy (princip toho nemá zde smysl vysvětlovat), to by tam potom muselo být podstatně více alkoholu, předpokládám, že tam dáváte nějakou vodku, nebo maximálně domácí slivovici, takže výsledný obsah alkoholu je někde kolem 20 obj. % maximálně

nakvašený likér, předpokládám, že to kvasilo za přístupu vzduchu, takže to budou divoké kvasinky a má to nakročeno spíše k octu, než něčemu zajímavějšímu, vyhodila bych to, zdravotně závadné to asi zásadně nebude, ale k pití to nebude taky

arrow
profile_image
moija
od 12. 5. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Toho jsem se bála. Měly jsme se držet starého osvědčeného receptu, tady psali přidat cukerný roztok až po 3 týdnech... Nebylo to přímo na vzduchu, ty sklenice byly uzavřené, ale vzduch se tam asi dostat mohl. Každopádně moc děkuji

arrow
profile_image
Kikulina
od 28. 9. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

každopádně by to mělo být všechno přísně čisté, lahve vymyté vroucí vodou, ovocná šťáva převařená, ne syrová
z technologického hlediska mi přidání cukerného roztoku až s odstupem nedává smysl

arrow
profile_image
holly
od 5. 4. 2009
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Měli jste to na světle nebo v temnu?
Já měla pom.šťávu a kůru ve vodce bez cukru a OK, ale měla jsem to v temnu v krabici a ještě ve skříni. Myslím si, že ten možný přístup světla má taky svůj význam.

arrow
profile_image
moija
od 12. 5. 2011
Poslat SZ
Nemá galerii obrázků

Neprodává v Bazaru

Reaguji na holly:
díky za názor. Měli jsme to na světle, tak možná to bude i tím...
každopádně hned jak jsme si toho kvašení všimly, tak jsme to slily a přidaly ten cukerný roztok a chuťově je ten likér velice dobrý, žádná octovitá chuť

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.

 
PŘEČTĚTE SI TAKÉ

Toto téma jsem založil/a, mohu ho tedy uzavřít.
Své téma uzavírejte vždy (!) po úspěšném prodeji v Bazaru. Děkujeme!
Příspěvky
| smazat označené