Chystam se udělat domácí karamel ze Salka, ale dělam to poprvý, tak mam trochu strach. Vim že se má vařit v hrnci ve vodě, ale chci se zeptat, jestli musí bejt plechovkaponořená uplně, jestli mam konzervu obracet, jak dlouho to mám vařit a jestli musím dolývat vodu. A potom, když ho otevřu, má se tam vmíchat máslo, ale jak a kolik? Mám ho nejdřív rozpustit v mikrovlnce nebo tam mam prostě kousek ukrojit? Prosím o rady a tipy, díky.
já salko davám do hrnce s vodou tak, aby 1 třetina nebyla ponořená ve vodě, vařím 2,5 - 3 hodiny... pak to necháš vychladnout, otevřeš a toho másla dávám třičtvtě.... máslo i zkaramelizované salko musí mít pokojovou teplotu, aby se neudělali hrudky
méně než
10 příspěvků
Takže já to dělám takto: zavřenou plechovku dám do hrnce,ve kterém je vody jako je výška plechovky.Vařím 1h,vodu dolévám podle potřeby,potom otočím plechovku,a vařím další 1h.Zase dolévám podle potřeby.
Pak nechám karamel úplně vychladnout (nejlepší je uvařit den předem) a šlehačem do něj vmíchám asi kostku změklého másla a rum.
Hotové zkaramelizované salko se prodává i v obchodě, takže doma už ho nevařím. Jedno salko všehlávám do kostky másla, rum nedávám, tím se mi krém už asi 2x povedlo srazit.
A jakou má zhruba trvanlivost to máslo spolu s karamelem? Já to nechci do dortu, ale jako pomazánku na tousty.
Reaguji na PaniXY:
jojo, to je fakt. slyšela jsem, ale ještě jsem nepotkala. dobrý nápad.
jinak k trvanlivosti, víc jak týden bych tomu nedávala
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.