Ahoj, zítra bych chtěla udělat bramboráčky z cukety, a jelikož se snažím žít zdravě a i zhubnout, na zahradě jsem vypěstovala spoustu cuket, zajímalo by mě jak je děláte. Dají se dát třeba na plech a upéct bez tuku? Díky za rady a tipy
Bramboráky z cukety přímo nedělám, hodně se to trhá, takže je přidávám k bramborám a smažím je normálně na oleji, což není moc dietní. Proto mě napadlo udělat je na způsob karbenátků a bud je osmažit normálně na oleji a nebo sem to hodila na pečící papír do trouby .Do té trouby je lepší je dát tenčí.
v troubě budou vysušený.
Do cuketových placek musíš přidat mouku, takže to mi rozhodně dietní nepřijde
Na pánvičce se dost trhají, takže je lepší pečení v plechu, recept např. zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=131162
My máme horkovzdušnou troubu, normálně jsme udělali těsto, na plech jsme dali pečící papír, na ten vylili těsto a šup s tím na 40 min.do trouby a rozhodně vysušené to nebylo. Takže se toho bát nemusíš. Lepší v troubě než na oleji.
Právě včera jsem dělala bramborák v troubě - asi cca 20 minut, ale mám do trouby speciální talíř na pizzu atd, na kterém je to rychleji, v klasické horkovzdušné bych tipovala asi na půl hoďky... A tu cuketu bych dala spíše půl na půl s bramborama, jak radí holky
256535_3391591556250.jpg
bramboráčky bych taky nedělala - ptz je to přece jen vodnatější zelenina, ale mamča dělá takovou cuketovou buchtu - těsto je v podstatě stejné jako na bramboráky - můžeš dát i půl na půl brambor a cuketu, přidáš strouhaný sýr, i šunku třeba a naleješ na vymazaný (nebo na pečící papír) a hodíš do trouby. Jsou to pak kostičky, ale chutnají jako bramboráčky.
Btw z cukety je výborný taky cuketový gulášek.
Smažené to nikdy dietní nebude, ale to je vedlejší. Dokážu se vzdát sladkostí, čokolád a jiných dietních prohřešků, ale bramboráků a smažené cukety ne!
Já jsem je dělala minulý týden:
1. cuketa nastrouhaná na hrubo + jemně nakrájená cibulka + vajíčko+ rozmixované (pomleté) ovesné vločky
2. cuketa na hrubo + 1 velká brambora na hrubo + cibulka + vajíčko + žitná mouka hladká
Nic se mi netrhalo a obojí bylo moc dobré, tudíž budu dělat zase, úroda je veliká
Já dělám z cuket (ve formě na koláč) koláč. je to výborný, zdravý, za chvíli hotový a prostě mňamka. A dá se to udělat na různé způsoby, nakonec i s těma bramborama to šlo. nic smaženého totiž není dietní, přece.
Reaguji na Haniccino:
úplně jednodušše - na oliv. oleji opeču cibulku, klidně na větší kusy, zapráším mletou červenou paprikou a přidám na menší kostičky nakrájenou cuketu, papriku a jako poslední, až je cuketa poloměkká, loupaná rajčata (čerstvá nebo sekaná z plechovky) a dusím.
Případně podleju vodou.
Pak dochutíš solí, pepřem, případně kořením na guláš.
Je to rychlé, zdravé, s minimem tuku.
Jo a podávám s celozrnným pečivem a nahoru posypu balkánským nebo jiným sýrem
Bez problémů to jde v troubě na papíře zcela bez tuku nebo mašlovačkou lehce potřené olejem A dá se to udělat i na pánvi bez oleje, jen se to musí dát na nejmenší plamen a pravidelně otáčet. Cuketové jsem tedy sama nedělala, mám ráda květákové, brokolicové a fazolové. S bramborovou kaší, mňam
Já ti sem hodím jeden recept , výborný, dukanovský))
Cuketové bramboráky.
1,5 - 2 ks cukety
1 cihlička uzeného tofu (cca 150 g)
2 vejce
2 PL škrobu
pepř, kari koření, oregano, drcený kmín, sůl, sušený nebo čerstvý česnek
Cuketu nastrouháme na hrubším struhadle a nasolíme. Počkáme, než začne pouštět šťávu, pak ji vymačkáme a šťávu vylijeme. Přidáme jemnější nastrouhané tofu, vejce, škrob a koření, vše spolu smícháme a na pánvi bez tuku pečeme menší placky.
PL = polévková lžíce.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.