ahojky dostala sem bojový úkol vyrobit dort pro babičku k narozeninám....mám nějakou představu atd.... takže bych potřebovala poradit recept na opravdu vysoký kakaový nebo čokoládový piškot. aby bylo těsto hodně nadýchané a jemné. máte někdo takový? děkuju moc za rady
Ahoj já dělám takovýhle : potřebuješ 6 vajíček , prášek do pečiva , kakao , polohrubou mouku , cukr krystal a vanilkový cukr . Oddělíš bílky a žloutky z bílků vyšleháš sníh aby když misku otočíš držel . Potom si rozšleháš žloutky s 130 g. cukru krystal a jedním pytlíčkem vanilkového cukru . po vyšlehání žloutků s cukrem přidáš 130 g mouky a kypřící prášek a znovu zmixuješ . Potom do žloutků pomalu přimícháváš vařečkou sníh a nasypeš kakao . vymažeš si formu vysypeš hrubou moukou a pečeš tak na 160 v troubě .
jo a krém už nedělám , protože jsem objevila od doktora Etkera v krabičce stojí asi 27 ,- má čokoládový , vanilkový straciatella a jsou moc výborné na tenhle dosrt budeš potřebovat 2 tyhle krabičky já korpus rozřezávám na 3 díly a dovnitř dávám čokoládu a navrh straciatelllu je to moc výborné
Cituji LuckaDedkova: od doktora Etkera v krabičce stojí asi 27 ,- má čokoládový , vanilkový straciatella
Nejlepší na čokoládový dort je pařížská šlehačka. Dvě šlehačky svařit s dvouma tyčinkama ledových kaštanů, vychladit do druhého dne. Vyšlehat. Neznám lepší.
krém mám vymyšlený ze šlehačky, takového toho premium vanilkového pudingu od oetkera a brusinkového kompotu.... ale ty krémy jsou náhodou docela dobré no a ta šlehačka jak píše sartre bude právě nahoře
Reaguji na LuckaDedkova: na jak velkou formu to asi je? já z toho potřebuji nakrmit 20 lidí takže asi budu muset udělat dvojitou dávku aby toho byl pěkný kopec a naskočí hodně?
5 vajec, 200g polohrubé, 200g pískového cukru, 5 lžic hodně teplé vody- ne vařící, 1 čajovou lžičku kypřícího prášku a kakao. Je důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu, takže vajíčka vytáhni z ledničky a nech odstát.
Žloutky s cukrem vyšlehej do pěny, pak přidej teplou vodu, promíchej a nakonec dej mouku s kypřícím práškem a kakaem. Šlehej aspoň minutu, ať tam máš dost vzduchu. Pak udělej sníh z bílků a opatrně zapracuj do těsta. Spíše to vařečkou jen tak převaluj, žádný divoký míchání...
No a teď jedna vychytávka, aby byl korpus opravdu rovný a při pečení se ti nevyboulil- pečící papír na dno dortové formy. Já mám otvírací formu na dort, takže dám papír přes dno, pak připevním okraj a naliju těsto. Nic nevymazávám ani nevysypávám. Peču při 160°C 45minut. Nechám korpus vychladnout, nožem objedu bok korpusu aby se uvolnil od formy, opatrně sloupnu pečící papír a je to. Rovný korpus je 100% zaručený.
Reaguji na clearbook: tenhle vypadá hodně dobře! takže ho zítra vyzkouším no a pak vyfotím hotové dílko děkuju moc za radu
Reaguji na clearbook: jo a ještě na jak velkou je to asi formu? je mi jasné, že budu dávku zdvojovat, ale možná to udělám x3 potřebuju moc vysoký piškot na dvě formy aspoň
Reaguji na elizabizzare: No já mám formu průměr 26 cm, což je klasika a korpus mám z tohoto těsta 4-5 cm. Jak vysoký korpus si představuješ? Pokud to budeš promazávat nějakým krémem, tak raději upeč dva korpusy. Jinak bys musela dobu pečení prodloužit a hlídat to.
jj budu péct dva korpusy určitě....a promazávat budu taky... prostě aby to bylo parádní díky moc za radu
Reaguji na elizabizzare: Ještě, jestli ti můžu poradit, tak jeden den upeč korpusy, ale rozkrajuj a zdob je až druhý den. Líp se s ním pracuje.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.