Cituji Veselka10: Ano, nemám pochyby o tom, že pro mnoho tzv. odborníků je vegetariánská či veganská strava dokonalá. Každý má nějaký způsob čím si vydělává.
Ano, jistě si potřebuje vydělávat i mlékárenský a masný průmysl, ne? Myslíš, že jejich odborníci jsou odbornější a méně vyděláváníchtější než ti vegetariánští nebo veganští?
Cituji poklicka: většinou je do doby než dotyčný vegetarián začne předvádět hysterický přednes o tom, jak my,co jíme maso vraždíme nevinná zvířátka, jsme úplně nejvíc špatní atd.
Většinou u stolu tzv. všežravci začnou předvádět hysterické přednesy, jak brzy zemře každý, kdo se pravidelně necpe mase. Znám z vlastní zkušenosti. Já nikomu nevnucuju, aby si místo steaku dal salát, ale sama jsem zahrnuta spoustou otázek ohledně svého jídla, jak můžu přežít, jestli mi nic nechybí, jestli si nic neodpírám, jak to můžu vydržež... Fakt už to česem není příjemné a zábavné, ale otravuje to. To jenom k tomu, kdo koho ve skutečnosti obtěžuje.
Cituji Veselka10: V čem je konzumace živočišných produktů pro zvířata špatná? To vážně nechápu a znovu opakuji, pokud má zvíře dobré podmínky pro život a humánní smrt samozřejmě.
Vím, že teď to bude hodně vyhraněný názor, ale nedá mi to: Pokud tebe nebo tvoje děti bude někdy někdo chtít pěstovat na stravu (a jak to tak postupem času vypadá, tak to není ani tak moc ulítlá představa), tak se k tomu budeš stavět stejně? Řekneš si něco ve smyslu "no jo, moje děťátko holt půjde buď do chovu nebo na porážku a já zatím pěkně podojím ty ostatní, ale když to bude humánně provedeno..."?
Cituji Frederique: Mám jednu kamarádku a ta mě pořád bombarduje fotkami na telefon, jestli si má koupit tuhle kabelku a nebo tyhle brýle, tak vím, že co je moc, to je MOC.
Přesně tak, nejde o životní postoj, ale o to, kdy se začne přesouvat do fanatismu nebo okolí nepříjemnému chování a jednání. Urputný vegetarián/vegan/makrobioti je stejně vadný jako ten, kdo mu za jeho životní postoj bude nadávat do exotů.
Reaguji na bucinek07: Pohledám a dodám hned jak budu u počítače
Reaguji na Frederique: Ne, nejsem vegan ani vegetarián, nicméně si nepotřebuju lhát do kapsy Maso jím tak jednou do měsíce, mléčné výrobky si sama nekupuju, mléko nepiju. Když už potřebuju na něco mléko, použiju rostlinné. Když jím venku, snažím se bez masa, v krajní nouzi kuřecí (málokterá restaurace nabízí veganské možnosti).
A ne, nehádám se, nevím jak jsi na to přišla Že říkám věci, které nechceš slyšet? Myslím, že jsem neřekla nic urážliého ani útočného, tak si prosím nedomýšlej.
Reaguji na Veselka10:
1. Stále nevidíš v čem je problém. Volně chovaná užitková zvířata zaberou mnohonásobně více místa než ta z velkochovů, takže i kdyby lidi snížili spotřebu třeba na polovinu a byli ochotní si připlatit, stále nemáš kam ta 'šťastně žijící zvířata' dát. Aby všichni jedli maso a zároveň všechna zvířata měla optimální podmínky pro život (a usmrcení) není prostě slučitelné.
2. Tak to mi tedy osvětli, co přesně je pro člověka tak nebezpečné, jsem opravdu zvědavá Naopak, rozmanitá rostlinná strava je pro člověka ideální. Samozřejmě je třeba vzít v úvahu, že některé složky (vápník, zinek, vit. D a B12) si člověk musí hlídat a případně doplnit tabletou (to ovšem platí i pro masožravce).
Cholesterol, živočisné tuky, hemové železo, nemluvě o konzervantech, které se používají, aby dodali zkáze podléhajícím živočišným produktům trvanlivost...to jsou jen některé látky, které prokazatelně škodí. A ne, nejde jen o nadužívání. Třeba cholesterol si tělo tvoří samo, není třeba ho dodávat, už jedno vejce denně je tedy víc cholesterolu, než člověk potřebuje. A vem si, v čem všem jsou dneska vejce.
Řepkový olej je skutečně z hlediska složení mastných kyselin a termostability jeden z nejlepší olejů, takže kdo chce používat olej při vaření, správně volí řepkový.
Cituji Veselka10: Samozřejmě asi zvířata, která se chovají "jen tak" až prostě zemřou přirozenou smrtí, emise neprodukují...to je Tvůj argument o pár řádků níže, že se zvířata prostě nemají zabíjet. Nebo si to myslela tak, že počkáme až všechny krávy, slepice, králíci atd. vyhynou a pak se na ně budeme chodit dívat do zoo?
Promiň, ale tohle je totální kra.vina. Důvod, proč vzniká tolik emisí při chovu dobytka je ten, že jsou ho obrovské počty Je ho tolik, protože se množí inseminací, samice se stimulují umělými hormony, aby ovulovaly ve stejnou dobu. Do zvířat se perou antibiotika, aby v těch podmínkách nechcípala. Samci jsou často nežádoucí, takže většina jich skončí na jatkách nebo v drtičce (viz sexování kuřat). Chceš snad říct, že by tahle zvířata vyhynula, kdybychom se o ně tak krásně nestarali? Je to možné, ale o nic pravděpodobnější než u jakéhokoliv jiného druhu.
3. Jak už jsem psala, bylo by to krásné, kdyby každý mohl jíst maso a produkty z humánně chovaných a zabitých zvířat, ale to by vyžadovalo výrazné omezení jejich konzumace. A ne si dát k snídani jogurt, k obědu plátek masa a k večeři chleba se salámem nebo (v lepším případě) salát se sýrem
Jinak já to vidím v lékárně denně, lidi už ve 30, 40 letech musí brát prášky na tlak, cholesterol, v 50 si píchat inzulin a v naprosté většině je na první pohled zřejmě, jak se k tomu prož.rali. Rostlinnou stravou to opravdu nebylo.
Slíbené odkazy, jde toho pohledat daleko víc. Doufám, že jsou všechny veřejně přístupné, já mám certifikát přes fakultu
http://livebetterlife.net/wp-content/uploads/2013/ 09/Fruits-Vegetables-and-Heart.pdf
http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1627S.full
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/(SICI)1 097-0215(20000501)86:3%3C425::AID-IJC19%3E3.0.CO;2 -S/full
http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/beco ming-a-vegetarian
http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/c ontent/4/2/177.full
http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/525s.full
http://cebp.aacrjournals.org/content/22/2/286.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC304809 1/
http://care.diabetesjournals.org/content/29/8/1777
http://dresselstyn.com/site/images/Plant-Based-or- American-Heart-Association-Diets-Impact-on-C.pdf
Já zastavám názor všeho moc škodí , ale vegetariany a vegany naprosto chápu a obdivuji je . Sama se snažím hodně snažím, ale někdy si prostě dám kousek ryby nebo kousek krutího masa , ale opravdu jen zřídka, když citím, že to moje tělo potřebuje. Maso a ryby zásadně kupuju od farmářu, mléko piju také pouze kozí od sousedky , která má dvě kozy a dává mi čerstvé mléko , taky vyrábí tvarohy, jogurty a sýry . Je to fantazie dát si čistou potravu . Nez si v marketu koupit obyčejný krabicový mléko , které je z vycerpane kravy, která celý den stojí napojená na odsávačce mléka. Lidi , kteri to ignorují to, že prasata se dívají jak před něma umírají prasata, která jsou ,, první na řade,, si už nevšímám lidi, mají rádi masný řízky , žebra, tatarák .. Sotva se většinou neunesou jsou obezní sotva se vlečou , ale řížek s hranolkama si v bistru neodpusti . Kazdy k tomu dospet musí sám , mesicne se z masny vyhazuji kila mas , protoze se ani neprodají kolik se toho už prodává , to samé mléko které je vylito, a pak to vůbec nestalo za smrt toho zvířete a to nemluvím o tom, že jsme to , co jíme a to maso je plné stresu toho zvířete. Naše doba je uplne nekde jinde, když zabíjíme tak jak zabíjíme zvířata kvuli masu , myslím, že kdyby byl lepší přistup k zviratum a tím padem také mene masa , protoze by se hromadna jatka zavrela , bylo by to mnohem lepsi maso by mel kazdy dvakrat za tyden k rodinemu obedu a nikdo by urcite neumrel hlady myslim, že se dá přežívat i na jiných potravinach. A treba zrovna veprovy pro nas není vubec zdravé, to samé kureci z marketu je jen plny antibiotik . Zkuste si nekdy koupit maso na farmarským trhu zrovna to kureci je to fakt velkej rozdil - to samé domací vajíčka už jen podle barvy.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.