To nejlepší z přírody pro svěží a bystrou mysl: omega-3 mastné kyseliny
V tomto období nám více než jindy prospěje očista těla prostřednictvím zdravého a pestrého jídelníčku plného čerstvé zeleniny a ovoce. Pravé jarní „nakopnutí“ si zaslouží i naše mysl - správnou funkci mozku podpoří především omega-3 mastné kyseliny, jejichž skvělým přírodním zdrojem jsou například tučné mořské ryby.
„Pro zdravou funkci lidského mozku, který se asi z 60 % skládá z tuku, jsou omega-3 mastné kyseliny nezastupitelnou živinou,“ vysvětluje nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová. „Mastné kyseliny DHA se jako nejdůležitější stavební kameny mozku podílí na celé škále procesů včetně paměti, soustředěnosti, zapamatování, učení i zrakového vnímání,“ dodává.
Nejvíce omega-3 mastných kyselin nalezneme v tučných mořských rybách, jako jsou losos nebo makrela. Vzorem v jejich konzumaci jsou Norové. V průměru zkonzumuje každý Nor přibližně 45 kg ryb ročně, což je 4krát více než v České republice. Jestli jsou Norové také 4krát bystřejší než Češi, naštěstí zatím nikdo nezměřil…
Na vyvážený jídelníček nedá dopustit ani oblíbená česká herečka Simona Stašová, která ve svých čerstvých šedesáti letech oplývá energií a krásou víc než kdy jindy: „Dobrá paměť a schopnost se koncentrovat jsou pro mě jako pro herečku zásadní. Snažím se proto do jídelníčku zařazovat dostatečné množství ryb. Každý den si navíc dám dvě tobolky s omega-3 mastnými kyselinami, které jsou vyrobeny z rybího tuku. Kromě paměti působí příznivě i na srdce nebo pokožku.“
Na dostatečný přísun ryb bychom měli dbát stejně jako Norové. Pokud však nepatříte k příznivcům šupinatých pochoutek, můžete omega-3 mastné kyseliny svému tělu dodat například prostřednictvím kvalitních výživových doplňků. K nejoblíbenějším patří kapsle OmegaMarine Forte+, které jsou vyrobeny z čerstvého oleje norského lososa. Potřebnou dávku omega-3 mastných kyselin najdete již ve dvou kapslích denně.
Více informací najdete na www.naturamed.cz.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit