Pravá ultrazvuková liposukce

Liposukce bezesporu patří mezi nejžádanější operační výkony užívané v estetické chirurgii. Patří k výkonům nenáročným s velmi dobrým pooperačním výsledkem, ale i zde velmi záleží na zkušenosti a dovednosti plastického chirurga, aby pooperační efekt byl příznivý a ke spokojenosti operovaného.

img

"... na Klinice Esthé používáme všechny druhy liposukcí..." (MUDr. Karel Urban)

Lipolýza není liposukce

Předem je třeba zdůraznit důsledné rozlišování pojmů „liposukce“ a „lipolýza“. Neinvazivní lipolýza je nesprávně prezentována veřejnosti jako ultrazvuková liposukce (byť o odsátí tzv. sukci vůbec nejde). Jedná se o poškození tukových buněk neinvazivně přes kůži, většinou pomocí ultrazvukových vln. Zbytky těchto buněk po odbourání následně organismus vyloučí. Jedná se tedy o lipolýzu. Opravdová ultrazvuková liposukce je zcela jiná a mnohem účinější technika.

Skutečná liposukce

zoom Zvětšit

MUDr. Karel Urban

U skutečné liposukce je rozbití tukových buněk provedeno přímo v podkoží kanylou zavedenou skrz kůži. Mechanicky, vibracemi, ultrazvukem či laserem jsou tyto rozbité tukové buňky z těla odsáty. U liposukce a lipolýzy se tedy jedná o naprosto rozdílné metody, které nelze srovnávat. Výsledný efekt po provedení výkonu je samozřejmě výrazně vyšší u opravdové liposukce, než u pouhé lipolýzy. Velkou výhodou liposukce je trvalý efekt jednorázové procedury, protože v dospělosti je počet tukových buněk stabilní, buňky se nemnoží, jen se mění jejich velikost. Proto redukce počtu tukových buněk pomocí liposukce způsobí v dané lokalitě trvalý efekt.

Ani liposukce však neléčí obezitu. Pomáhá však pacientům s nahromaděním tukových buněk na určitých místech těla. Rozhodně to není nástroj snižování váhy, ale metoda, při které se odstraňují ložiska tukových buněk z problematických partií. Nejčastěji jde o břicho, hýždě, stehna, boky, ale i oblast kolenou či paží. Klientkami často bývají i štíhlé ženy, kterým se tukové polštářky tvoří vlivem dědičné dispozice a nelze je vytvarovat ani dietou, ani pilným cvičením.

Klasická, ultrazvuková, vibrační a tumescentní liposukce

Existuje několik druhů liposukce: klasická, ultrazvuková, vibrační, tumescentní. Všechny pracují na podobném principu - ošetřovaná oblast se napustí roztokem, který vyplní a roztáhne prostor určený k narušení tukových buněk. Konkrétní postupy se liší způsobem a šetrností jejich rozbíjení.

Žádná liposukční technika není "nejlepší"

Liposukce bezesporu patří mezi nejžádanější operační výkony užívané v estetické chirurgii. Patří k výkonům nenáročným s velmi dobrým pooperačním výsledkem, ale i zde velmi záleží na zkušenosti a dovednosti plastického chirurga. Na základě našich mnohaletých zkušeností, protože na Klinice Esthé používáme všechny druhy liposukcí, můžeme jednoznačně potvrdit, že každá liposukční technika má své přednosti, ale také v určitých případech i některé nedostatky.

Ultrazvuková liposukce je velmi šetrná

zoom Zvětšit

Stav před a po ultrazvukové liposukci

Ultrazvuková liposukce využívá k rozrušení tukové tkáně působení ultrazvukových vln přímo v podkoží. Následně jsou tyto tukové buňky odsáty z organismu. Tato metoda patří mezi nejšetrnější a je u ní minimální riziko následných nerovností. Pooperační období je pro pacienta komfortnější, neboť ultrazvuk rozrušuje prakticky jen tukové buňky a zásadně šetří ostatní podkožní struktury. Tím, že tuk je "rozbíjen" ultrazvukem a ne mechanicky rozrušován jako při tradiční liposukci, je tvarování těla mnohem rovnoměrnější a dokonalejší. Jsou zcela minimalizovány pooperační nerovnosti povrchu kůže. Vzhledem k tomu, že po ultrazvukové liposukci dochází k dokonalejší retrakci (smrštění) kůže nad operovanou krajinou, lze tuto metodu užít i u vyšších věkových kategorií. Typické lokality, pro které lze ultrazvukovou liposukci použít, jsou: podbradek, paže, podpaží, trup, břicho, hýždě, boky, stehna, kolena, lýtka, kotníky. Má velmi dobrý pooperační výsledek i při lehkém stupni volnější kůže.

Průběh a pooperační péče

Přestože je doba zákroku závislá na velikosti upravované lokality a množství odsávaného tuku, obvykle se během operace používá celková anestézie. Bezprostředně po zákroku se mohou objevit otoky a modřiny, které však rychle mizí. Pacienti obvykle nosí elastické prádlo či návleky. Prvních pět dnů doporučujeme klid, nenamáhat se, odpočívat a polehávat. Po této době se pacienti mohou postupně vracet ke svému obvyklému režimu, výsledek zákroku je plně zřejmý po 4-6ti týdnech.  



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
Nejnovější trendy v plážové módě

Nejnovější trendy v plážové módě

Životní styl komerční článek

Léto klepe pomalu na dveře a vy ještě netušíte, co budete v parných dnech na pláži nebo u bazénu nosit? Nevadí! Na následujících řádcích si totiž posvítíme pěkně zblízka na aktuální trendy v plážové módě. Prozradíme vám, jaké plavky, obuv i doplňky společně kombinovat, aby byly vaše outfity dokonalé.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?