Pět potravin, které by specialisté na výživu nejedli
Rýžové chlebíčky
Pufované chlebíčky mají vysoký glykemický index.
Už od pohledu vypadají jako něco super zdravého a dietního, chlebíčky z pufované rýže (někdy se jim říká také polystyren) však právě svým vzhledem klamou. Díky pufování sice dochází k lepší stravitelnosti, ale zároveň se zvýší glykemický index (glykemický index nám ukazuje účinek potraviny na zvýšení hladiny cukru v porovnání s glukózou, jejíž GI hodnota je 100). Ve výsledku může mít tato pochoutka glykemický index až 91. A čím vyšší glykemický index, tím rychleji přijde po konzumaci dané potraviny pocit hladu. Rýžové chlebíčky tedy nemají schopnost zasytit. Ještě horší variantou jsou pak rýžové chlebíčky s polevou, neboť ta obsahuje vysoké množství cukru a ztužených tuků.
Salátové dresinky
Nejzdravější dresink je kombinace oleje a octa.
Už jen slovo salát evokuje zdravý životní styl a štíhlou postavu, ale různé dresinky a dochucovadla zeleninových salátů mohou ze zdravé potraviny udělat pravý opak. Správný salátový dresink je perfektní díky obsahu octa, který pomáhá regulovat hladiny krevního cukru a zdraví prospěšných rostlinných olejů. Potravinářské společnosti tento dokonalý mix stále vylepšují, mnohdy však špatným směrem. A tak pod klamavou rouškou zdravých salátových dresinků můžeme koupit směsi plné cukru, kukuřičného sirupu, emulgátorů a dalších tajemných názvů, které zdraví rozhodně neprospívají. Pokud si chcete pochutnat na zdravém salátu s dresinkem, raději si vyrobte svůj vlastní.
Seitan
Seitan obsahuje velké množství lepku.
Kdo se zajímá o zdravou stravu a navštěvuje obchody se zdravou výživou, zcela jistě už narazil na seitan. Tato náhražka masa původem z Asie je skvělá pro vegetariánské pokrmy. Na rozdíl od jiných náhražek masa seitan není vyrobený ze soji, ale je celý z pšeničného lepku. Lepek z pšenice je přitom vysoce alergenní bílkovina, která se přirozeně v malém množství nachází v pšeničných výrobcích. Nadměrná konzumace seitanu tak může podle některých odborníků vést k rozvinutí intolerance na lepek nebo dokonce ke vzniku alergie.
Některé druhy ryb
Některé druhy ryb mají velký obsah rtuti.
Není ryba jako ryba. Většina ryb obsahuje mnohem více prospěšných omega - 3 mastných kyselin než rtuti. Některé ryby jako například žralok však obsahují sice velké množství zdravých omega - 3 mastných kyselin, ale téměř třikrát tolik rtuti, než ostatní ryby. Nejlepším rybím zdrojem omega - 3 tuků tak zůstává losos. Ryby s vysokým obsahem rtuti, jako jsou mečoun, žralok, velký tuňák (malý tuňák má obvykle menší hladinu rtuti než větší ryby) a makrely odborníci nedoporučují především těhotným ženám, protože hrozí nebezpečí otravy rtutí a poškození nervové soustavy plodu.
Cereální tyčinky
Cereální tyčinky jsou plné cukru a nezdravých přísad.
Další známá potravina, po které většina lidí sahá ve snaze zhubnout nebo změnit své stravování k lepšímu. Cereální tyčinky jsou totiž pověstné vysokým obsahem vlákniny, která je pro zdraví velmi důležitá. Studie z roku 2012 uveřejněná v časopise Nutrition stravu s vysokým obsahem vlákniny spojila se snížením krevního cholesterolu, prevencí zácpy a snížením váhy. Vláknina se přirozeně vyskytuje v ovoci, zelenině a celozrnných potravinách, ale mnoho konzumentů dá raději přednost populárním celozrnným tyčinkám. Tyto chutné tyčinky sice trochu vlákniny obsahují, ale zdravotní výhody přebije přebytek dalších nezdravých přísad, jako je cukr, čokoláda, kukuřičný sirup, palmový olej a fruktóza. Pokud potřebujete doplnit vlákninu, dejte si raději jablko.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit