Nejlepší potraviny pro krásnou pleť
Ovesné vločky
Ovesná kaše právem patří mezi nejzdravější snídaně. Oves je bohatý na vápník, draslík, zinek, hořčík, vitamín E, vitamíny skupiny B, bílkoviny a další živiny, a navíc snižuje pocity hladu a chuti na sladké. Vitamíny skupiny B a zinek posilují imunitní systém a zvyšují kvalitu vlasů a nehtů. Kromě toho, že oves obsahuje pleti prospěšné látky, pomáhá také bojovat proti stresu a únavě a je vhodnou potravinou při hubnutí. Vysoký obsah vlákniny pomáhá regulovat funkce střev a vhodná skladba aminokyselin přispívá k výživě svalů. Ovesné vločky jsou výbornou prevencí proti vráskám, a to nejen vnitřně, ale také zvenčí. Nálev vzniklý spařením ovesných vloček pleť vyčistí a pokožka bude krásně jemná a hebká.
Avokádo a ovesné vločky bojují proti vráskám
Avokádo
Avokádo patří mezi nejlepší potraviny v boji proti vráskám, jelikož obsahuje velké množství antioxidantů, stopových prvků, jako je draslík a zinek, vitamíny B, A, C a E a zdravých tuků v podobě nenasycených mastných kyselin. Všechny tyto živiny pomáhají pleti udržovat elasticitu, přispívají k tvorbě kolagenu, zvláčňují pokožku, bojují proti vráskám a dodávají lesk vlasům. Avokádo také funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, zlepšuje funkce mozku a očí, díky hojnému obsahu bílkovin celkově posiluje organismus a hodí se pro vegetariány. Jeho vyživující schopnosti se dají využít i v pleťových maskách, které si můžete vyrobit sama doma. Omlazující a hydratační masku vytvoříte smícháním máslové dužiny avokáda se lžičkou jogurtu, medu a citronové šťávy. Masky z avokáda jsou vhodné zejména pro suchou pleť se sklonem k vráskám.
Pampeliška
Veselé žluté hlavičky pampelišek, které každé jaro rozsvítí všechny louky, nejsou jen potěchou pro oko, ale potěší i celé tělo. Obzvláště zdravé jsou především pampeliškové listy, které - ač jsou lehce nahořklé - se přidávají do salátu nebo se z nich připravuje čaj, který zbaví tělo toxinů po dlouhé zimě. Zužitkovat se však dá úplně celá rostlina, květ, list i kořen. Ne nadarmo zní botanický název pampelišky smetanka lékařská, její léčebné účinky jsou známé už celá tisíciletí. Listy obsahují vitamíny C, A, D, B a betakaroten a stopové prvky jako křemík, draslík a vápník. Obsah železa je v pampelišce dokonce vyšší než ve špenátu. Nejzdravější jsou mladé listy, které ještě neobsahují tolik bílé tekutiny. Očistná kůra pomocí pampeliškových listů se také významně projeví na stavu pleti, protože pomáhá pročistit ledviny a játra. Pampeliška je rovněž účinná v boji proti ekzémům či akné, a to jak při vnitřním užívání, tak i ve formě pleťového tonika.
Pampeliška i dýňová semínka jsou plná vitamínů
Dýňová semínka
Lahodná semínka v sobě ukrývají omlazující schopnosti a olej ze semínek velmi prospívá i celému tělu. Obsahuje totiž cenné omega-3 nebo omega-6 polynenasycené mastné kyseliny, které snižují hladiny cholesterolu, tím ochraňují cévy a působí preventivně proti srdečním onemocněním. Významné množství minerálních látek (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo) a vitamínů (A, D, B1, B2, B6 ) zase blahodárně působí na pleť, vlasy a nehty, pravidelná konzumace dýňových semínek navíc potlačuje stres a úzkosti. Dýňová semínka a z nich lisovaný olej obsahují značné množství zinku, vitaminu E a látky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům. Konzumace dýňových semínek také reguluje sekreci kožního mazu a zklidňuje podrážděnou pleť. Hrst dýňových semínek po ránu, kterou posypete jogurt nebo corn flakesy, je skvělým startem do nového dne.
Jahody a borůvky
Sladké bobule jsou plné antioxidantů
Barevné a velmi chutné bobulovité plody, jako jsou jahody a borůvky, patří mezi superpotraviny především díky svému vysokému obsahu antioxidantů. Různé vědecké studie potvrzují, že konzumace těchto plodů chrání pleť před UV zářením, a tím i před tvorbou vrásek a předčasným stárnutím. Jahody a borůvky obsahují velké množství vitamínu C, který patří mezi hlavní vitamíny pro krásnou pleť a celkové zdraví, "céčko" také podporuje hojení ran a pomáhá v produkci kolagenu, který se stará o mladistvý a pružný vzhled pokožky. Betakaroten v barevných bobulích navíc chrání zrak a dodává pleti zdravé opálení. Ze stopových prvků je třeba zmínit mangan pro krásu pokožky a vlasů, dále pak fluor, fosfor, vápník a draslík, který podporuje odvodňování organismu a pomáhá při detoxikaci. Třísloviny obsažené v jahodách na sebe v trávicím traktu vážou toxické látky, zejména těžké kovy, a odvádějí je ven z těla.
Olejnaté ryby nebo lněná semínka
Ryby i lněná semínka obsahují esenciální mastné kyseliny
Pro krásnou a zářivou pleť jsou nejlepší olejnaté ryby, jako jsou sledě, makrely, sardinky, šproti, pstruzi, ančovičky a kapři. Vegetariáni mohou ryby nahradit lněnými semínky, která stejně jako olejnaté ryby obsahují esenciální mastné kyseliny - hlavně kyselinu linolenovou. Lněná semínka rovněž obsahují zdraví prospěšné fytoestrogeny, které se uplatní v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, v léčbě cukrovky a při onemocnění jater. Lněná semínka jsou také důležitá pro zdraví kostí a imunitního systému a díky obsahu vlákniny fungují jako prostředek proti zácpě. Konzumace olejnatých ryb či lněných semínek je vhodná zejména pro ženy se suchou pletí se sklonem k vráskám, přísun živin z ryb a semínek zvyšuje pružnost pokožky a kvalitu vlasů a v kombinace s vitamíny C a E pomáhá proti vlivu znečištěného životního prostředí. Ryby je proto vhodné konzumovat společně se zeleninou.
Rajčata
Ke krásné pleti pomáhá konzumace rajčat díky obsahu lykopenu - červenému barvivu, které chrání pleť při pobytu na slunci a má silné antioxidační a protirakovinové účinky. Dostatečný příjem kvalitních antioxidantů zlepšuje stav pokožky a bojuje proti známkám stárnutí. Lykopen rovněž pomáhá produkci kolagenu a elastinu, které udržují pleť pružnou a pevnou. Do rajčatové omáčky je vždy nutné přidat kapku olivového oleje, aby se lykopen zaktivoval. Odborníci doporučují 5 lžic rajčatového protlaku, kečupu nebo rajčatové omáčky denně, protože tepelně upravená rajčata uvolní do těla mnohem více zdraví prospěšných látek. Účinná je i rajčatová maska na pleť, která má však lehce vysušující účinky, proto se hodí spíše na normální a mastnější typy pleti. Stačí rozmačkat dvě rajčata, vzniklé pyré nanést na obličej a po 15 minutách opláchnout teplou vodou.
Ke krásné pleti pomohou rajčata a zelený čaj
Zelený čaj
Lahodný zelený čaj je známý především díky vysokému obsahu antioxidantů flavonoidů, které bojují proti rakovině a srdečním onemocněním. Antioxidanty mají schopnost ničit škodlivé volné radikály, které přispívají ke stárnutí pleti. Ke zpomalení procesu stárnutí podle odborníků stačí vypít pouhé čtyři šálky neoslazeného kvalitního zeleného čaje denně. Kromě toho pravidelné pití tohoto nápoje upravuje metabolismus a pomáhá spalovat tuky, proto se hodí při snižování váhy a hladiny cholesterolu v těle. Mezi další příznivé účinky patří posílení imunitního systému, potlačení zubního kazu a zápachu z úst, léčba akné, plísní a dalších kožních problémů. Vychladnutý zelený čaj se také používá jako zklidňující a dezinfekční tonikum na pleť, zejména aknózní a s vyrážkou, či popálenou od slunce. Díky mírně stahujícím účinkům se hodí spíše na mastnou nebo smíšenou pleť. Zelený čaj by se neměl zalévat vroucí vodou, postačí teplota kolem 70 až 80 °C.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit