Je bílý cukr droga?
Na internetu a v tisku se objevují vědecky podložené články o tom, jak je cukr škodlivý. Bílý cukr si dokonce vysloužil přezdívku bílý jed, podle čehož lze usuzovat, že jsou jeho účinky skutečně devastující. Člověk, aby se bál osladit si i kafé. Nebo je to jinak?
Bez cukru to nejde
Někteří autoři článků o cukru se zabývají jeho škodlivostí, ale zapomínají na důležitou informaci. Lidské tělo se bez cukru neobejde! Pokud bychom měli v těle nedostatek cukru, náš organismus by mohl zkolabovat a mozek by nebyl schopen fungovat. Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie. Z toho důvodu automaticky saháme po něčem sladkém vždy, když potřebujeme rychlé povzbuzení, energii nebo si zlepšit náladu. Tento fakt potvrzují psychologové a psychoterapeuti. Odborníci na výživu k tomu navíc dodávají, že za neodolatelnou chutí na sladké se mohou skrývat chyby v jídelníčku, kdy člověku chybí jiné důležité živiny.
Lidské tělo se bez cukru neobejde
Závislost na cukru
Se zajímavým zjištěním přišli američtí vědci, podle kterých je prý možné vybudovat si na cukru závislost stejně jako třeba na drogách. Vědci z Japonska dokonce přišli s tím, že cukr dokáže v mozku aktivovat stejné receptory jako heroin nebo morfium. Tato tvrzení však vyvrací čeští lékaři. Podle nich mají někteří lidé větší předpoklady k vytváření závislostí obecně než jiní, takže se mohu stát klidně závislí i na cukru. Nicméně psychicky a fyzicky zdravý člověk může jíst sladkého kolik chce, ale závislost si nevybuduje.
Denní dávka cukru
Cukr není sám o sobě špatný, pouze ho konzumujeme více, než ho ve skutečnosti potřebujeme. Denně by člověk neměl přijmout více než 60 až 70 gramů cukru, což je méně než 20 kostek. Přesná denní dávka je samozřejmě závislá na hmotnosti člověka, jeho fyzické aktivitě i pohlaví. Máte pocit, že 20 kostek cukru denně rozhodně nesníte? Nenechte se zmýlit. U mnoha potravin bychom ani nečekali, že cukr obsahují. Věděli jste třeba, že cukr se nachází v nízkotučných jogurtech, müsli či různých cereáliích, instantní obilné kaši a džusech? Velké množství cukru obsahují limonády, ochucené vody, zmrzlina, pivo, víno a cukr nechybí ani ve slaných potravinách (kečup, hamburger).
Čtěte složení potravin
Chcete-li mít pod kontrolou, kolik cukru denně zkonzumujete, čtěte složení potravin a porovnávejte nutriční hodnoty. Například v případě sacharidů je důležitý nejen jejich celkový obsah, ale i podíl jednoduchých cukrů. Těch by nemělo být více než jedna třetina z celkového množství. Pokud si chcete zachovat zdraví, nízkou váhu a kondici, volte tzv. komplexní sacharidy (složité cukry), jež mají nízký glykemický index. Nejsou tak sladké a tělo je spotřebovává delší dobu. Díky déle se uvolňující energii, nebudete mít hned hlad a navíc se tyto cukry v mnohem menší míře uloží jako tuky. Komplexní sacharidy najdete například v celozrnných obilovinách, těstovinách, luštěninách, celozrnné rýži nebo vařených bramborách.
Zázračná bylinka nahrazující cukr
Vyberte si správné sladidlo
V poslední době si spousta lidí oblíbila přírodní sladidlo z rostliny stévie. Hodí se do nápojů, na pečení a někteří si jim sladí i kafé. Dá se koupit jako sušený prášek nebo v tekuté formě. K doslazení stačí troška. Někomu může vadit lehce měděná chuť, která je například v kávě výrazná. Milovnici pečení mohou sladit své výtvory buď již zmiňovanou stévií nebo sirupem z agáve, rýže nebo pšenice. Prodává se v tekuté podobě. Zdravou náhražkou cukru je v omezené míře také fruktóza nebo sorbitol. Třtinový cukr se nepovažuje za zdravější náhradu bílého řepného cukru, stejně tak to nedoporučujeme přehánět s umělými sladidly. Umělá (náhradní) sladidla mají nulovou energetickou hodnotu a obsahují chemii.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit