Jak zvládat stres a úzkost: tipy pro klidnější život

Stres a úzkost jsou běžné pocity, které zažívá každý z nás. V malých dávkách nám mohou dokonce pomoci dosáhnout lepších výkonů. Pokud se ale stanou chronickými, mohou negativně ovlivnit naše fyzické i psychické zdraví a tím i kvalitu celého života.

img

Naštěstí existují způsoby, jak stres a úzkost zvládnout a žít tak klidnější a spokojenější život. Níže naleznete několik tipů, které se v boji s těmito dvěma tyrany osvědčily.

Pochopení stresu a úzkosti

Prvním krokem k zvládnutí stresu a úzkosti je jejich pochopení. Neuškodí si načíst i informace o tom, co se vlastně v našem těle děje, když stres a úzkost zaútočí. Zapřemýšlejte se i nad tím, co vás nejvíce stresuje, co u vás vyvolává nejsilnější úzkostné ataky? Jak se u vás projevují?

Jakmile si tyto otázky zodpovíte, budete příště připravenější a budete si lépe vymýšlet vlastní a na míru šité strategie, jak se bránit a uvolnit.

Změna životního stylu

Některé změny životního stylu vám mohou výrazně pomoct v boji proti stresu a úzkosti.

  • Dostatek kvalitního spánku: Dospělí by měli spát 7-8 hodin denně, ale i potřebná délka spánku se může u jednotlivců lišit.
  • Pravidelný pohyb: Cvičení pomáhá uvolňovat endorfiny, které mají povzbuzující účinky. Pohyb je účinnou zbraní proti stresu i úzkostem. Tak nazujte tenisky nebo barefoot a vyběhněte, sedněte na kolo, popadněte fotbalový míč? dejte si zkrátka do těla a pobavte se u sportu, který vás baví.  Pro inspiraci se skočte projít třeba do Decathlonu nebo do pobočky jiného dobrého prodejce sportovního vybavení.
  • Zdravá strava: Vyvážená a zdravá strava je základem spokojeného těla i mysli. Jezte více ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků a dodržujte pitný režim. Vyhněte se zpracovaným potravinám a nadměrnému pití alkoholu i kofeinu. Jídlo z fastfoodu vám sice udělá na několik minut "dobře", ale vaše tělo však pak na několik hodin zatíží. Jediné, čeho tím dosáhnete, bude únava a zhoršené zažívání. 
  • Relaxační techniky: Naučte se techniky, jako je jóga, meditace nebo hluboké dýchání, které vám pomohou uvolnit se a zbavit se stresu.

Vyhledání odborné pomoci

Pokud máte potíže se zvládáním stresu a úzkosti a máte pocit, že už nevíte, jak dál, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Psycholog vám může pomoci pochopit vaše potíže a naučit vás strategie, jak je zvládat lépe. Není ostuda požádat o pomoc  odborníka, když máme chřipku nebo kýlu, proč by měla být ostuda požádat o pomoc, když nás sužuje vlastní mysl?

Pár obecnějších tipů, které vás v boji se streme úzkostmi podpoří

  • Stanovte si realistické cíle. Nesnažte se dělat všechno najednou. Rozdělte si velké úkoly na menší a zvládnutelné kroky.
  • Naučte se říkat ne. Není nutné říkat ano na všechno, že? Naučte se říkat magické slůvko: ?ne?, abyste ušetřili čas a energii pro to, co je pro vás důležité.
  • Delegujte úkoly: Pokud je to možné, delegujte úkoly na jiné lidi. To vám uvolní čas a zredukuje množství zdrojů stresu.
  • Trávit čas s blízkými prospívá: Sociální kontakt je důležitý pro duševní  zdraví.Trávit čas s lidmi, na kterých vám záleží, pomůže cítit se lépe a uvolněněji.
  • Udělejte si čas sami pro sebe. Najděte si čas na aktivity, které vás baví a u kterých si odpočinete. Může to být čtení, poslech hudby, hra na hudební nástroj, procházka v přírodě nebo cokoli jiného, co vám dělá radost.

Pamatujte, že zvládání stresu a úzkosti je proces, který nelze zvládnout za den. Nečekejte, že se vám podaří zbavit se veškerého stresu přes noc a příští nástup úzkosti zaženete mávnutím ruky. Buďte trpěliví a užívejte si ty malé úspěchy, kdy zůstanete klidní (něbo výrazně klidnější) v situacích, které vám dříve pěkně zvedaly tlak.




Komentáře

anadrill
Osobně mi pomáhá zvládat stres a úzkost pouze relaxační masáž a nic jiného. Není to jen příjemná procedura, ale skutečný způsob obnovy. Masáž(https://massageerotic.cz/massages/) pomáhá uvolnit nahromaděné napětí, zlepšit krevní oběh a celkovou pohodu. Pro mě je to nejlepší způsob, jak se uvolnit a dobít po náročném dni.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.