GinTonic nás baví! Najdete svou TOP variantu?
Svá nejlepší léta zažíval v časech britské koloniální slávy a byl po léta synonymem drinku bez špetky invence. Dnes jeho nepřeberné variace boří dřívější pravidla a GinTonic okupuje první příčky barových hitparád.
London Dry Gin zachráněn – spása přišla ze Španělska
Zvětšit
www.sirupy-koktejly.cz
www.sirupy-koktejly.cz
Stejná sklenice, minimální ozdoba, chuťově unifikované giny smíchané se zaměnitelnými průmyslovými toniky, to byl typický unavený GinTonic posledních desetiletí. Signál, který vdechnul legendárnímu drinku nový život, přišel z živoucích španělských a portugalských barů. Stěží už zjistíme, který z barmanů se jako první podíval na klasický drink s odstupem, zahodil dříve „povinnou“ high ball sklenici, popadnul objemnou vinnou číši, naplnil ji ledem, ovocem a kořením, které již bylo použito při destilaci ginu. Stěží ale tušil, co se v té chvíli rozjíždí!
Chuť ginu se neztratila, právě naopak! Získala na svěžesti. Tohle nebyl pouhý gintonicový tuning, tady někde začala ginová revoluce, která se rozběhla mezi bary jako padající kostičky domina. Odstartovala velká gastro hra, kterou bychom mohli nazvat jako „Sestav si svůj GinTonic“. Barmani napříč Evropou začali experimentovat s nepřebernými ingrediencemi, hosté tříbit svou chuť, čich a vkus. Než zareagovaly velké lihovarnické molochy, vtrhly na trh desítky a stovky nových výrobců ginu, kteří při jeho výrobě používají kromě povinného jalovce ty nejroztodivnější botanické složky, tzv. botanicals.
Hledejte SVŮJ GinTonic, pátrání začíná právě teď!
www.sirupy-koktejly.cz
„Kolik lidí, tolik chutí – a při pátrání po tom vašem GinTonicu platí více než kde jinde, že už cesta je cíl,“ říká Radim Habarta, brand manager PerfectGinTonic konceptu firmy Zanzibar s.r.o., dovozce řady prémiových ginů, speciálního koření, extraktů, sirupů a pyré značky Monin. „Někdo přísahá na citrusovější tóny v suchých ginech, jako např. v MASTER´S GINU, jiný už hledá speciality jako plody baobabu použité při destilaci WHITLEY NEILL, další si rád připlatí za dokonalost řemeslné výroby s použitím tradičních alchymistických postupů u COPPERHEAD GINU. Zkrátka s novým pohledem na GinTonic se otevřel profesionálům i amatérům nový, velký a ne úplně probádaný svět. Spoustu pomůcek na jeho poznávání nabízí naše firma například na svém e-shopu www.sirupy-koktejly.cz. Tak hodně zážitků na cestě!“, vzkazuje Radim Habarta.
Projděte i vy proslulé i méně známé bary a zkuste si sami pro sebe sestavit tabulku těch nejnápaditěji vytvořených GinToniců. Budete se divit, jak snadno tento drink dokáže oddělit zrno od barových plev, přemýšlivé mixology od „navoněné bídy“, kreativce od pouhých snobů. A pak se pusťte do své domácí tvorby!
Pár typů pro vlastní dokonalý gintonic:
- použijte sklo balónovitého tvaru (např. na víno nebo cider)
- sklo před použitím co nejvíce vychlaďte
- na 1 díl ginu použijte 4 díly tonicu
- nevymačkávejte citron a buďte opatrní při práci s dužinou citrusů, ničí bublinky, které jsou nositelem svěžesti
- kůrou citrusů můžete ochutit led nebo vnitřní okraje sklenic, spirálou kůry zdobíme
- tonic nalévejte s citem, cílem je bublinky zachovat, ne zničit. Nepodceňujte kvalitu toniku!
- do drinku vkládejte bylinky a koření, ze kterých byl destilován použitý gin
- zdobte! Na drink musíte dostat chuť už od pohledu
- Experimentujte! S giny, kořením, ozdobami, příchutěmi, které dodáte třeba sirupy nebo ovocnými pyré
- Nebojte se porušovat pravidla. Třeba i ta naše :-)!
Komentáře
Označením textu a kliknutím vložíte citaci.
Kensington gin + Schweppes tonic + led = není co vylepšovat !
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit