Recept na pravý domácí mandlový koláč
Proč právě z mandlí?
Tím hlavním důvodem je snaha omezit klasickou pšeničnou mouku, kterou je současný jídelníček většiny lidí doslova zaplaven. Mouka je v pečivu, vyrábí se z ní těstoviny, často se přidává i do omáček, sladkostí a dalších potravin. Taková mouka však neobsahuje téměř žádné zdraví prospěšné látky ? dostáváme do sebe pouze hromadu sacharidů.
Neznamená to, že byste měli mouku ze svého jídelníčku zcela vyřadit. Ostatně v naší části světa je pšenice veskrze tradiční surovinou a vyřadit mouku znamená vzdát se takřka kompletně lokálních potravin včetně nejrůznějších pochutin.
Existují ale způsoby, jak podíl pšeničné mouky ve stravě snížit na příznivější úroveň. Náhradou může být například mandlová mouka. Ta naopak obsahuje jen minimum sacharidů ? ořechy obsahují především tuky a bílkoviny. Navíc své tělo obohatíte o vitamíny, minerály a antioxidanty, na které jsou mandle bohaté. A kdo by nechtěl mlsat zdravě?
Zmínit musíme také skutečnost, že recept je bezlepkový.
Ingredience na mandlový koláč
- 300 g mandlové mouky
- 3 vejce
- 90 ml oleje (např. mandlového či jiného rostlinného)
- kypřicí prášek do pečiva bez lepku
- asi 60 g sladidla (cukr, med?)
- 3 jablka
- několik na plátky nakrájených mandlí
- na dochucení špetka soli, skořice, kůra z bio citronu
Postup přípravy
Celé mandle, které budete sypat navrch koláče, zbavte slupek (nemáte-li oloupané). Nejlépe tak, že je zalijete vroucí vodou. Máte-li mandle již oloupané, namočte je do vody, budou se vám lépe krájet na plátky. Kdo si koupí mandle rovnou nakrájené, má vyhráno.
Podobně je tomu i s mandlovou moukou. Tu si můžete buď sami namlít, nebo si můžete koupit hotovou.
Všechny sypké ingredience smíchejte v míse, přidejte vejce a olej, vypracujte hladké těsto. Pokud je moc řídké, můžete přidat více mouky. Přidejte na kostičky pokrájené jablko a nalijte těsto do formy na pečení (kterou vymažte nebo do ní dejte pečicí papír). Navrch dozdobte plátky mandlí a dejte do trouby, kterou máte předehřátou na asi 170 stupňů.
Dort se bude péct asi hodinu (dle velikosti formy ? tedy dle toho, jak je těsto vysoké). Můžete otestovat vpichem pomocí špejle. Když špejle zůstane čistá, je hotovo.
Servírovat můžete ještě doslazené moučkovým cukrem.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit