Blahodárný vliv egyptského koření na vaše zdraví
Právě koření dělá z pokrmů egyptské kuchyně gurmánský zážitek a jeho užití ve správné míře může mít blahodárné účinky na vaše zdraví. Dochované starodávné písemnosti dosvědčují, že Egypťané znali koření už několik tisíciletí před naším letopočtem. Různé druhy byly objeveny v hrobkách faraonů a zmínka o nich je i na papyrech s recepty pokrmů.
Koriandr
Koriandr pomáhá zejména se zažívacími potížemi, proti křečím střev a nadýmání (společně s kmínem, fenyklem a anýzem). Používá se také k hubení střevních parazitů a někdy na léčbu kašle. Příznivě působí na slinivku břišní a povzbuzuje nervovou činnost. Pro léčivé účinky se sbírají hlavně semena, které lze polykat čerstvě nadrcená nebo si z nich připravit čaj. V kuchyni se dá využít, kromě semen používaných jako koření, také kořen nebo zelená nať, ať už do salátů, pomazánek nebo jako ozdoba například na rybu.
Obklady z koriandru mohou pomoci při revmatických bolestech kloubů. Zevní užití rostliny má příznivý vliv i na lidskou pokožku a pomáhá při léčbě různých kožních onemocnění.
Koriandr se našel v několika hrobkách faraonů (například Tutanchamonově), kde pravděpodobně plnil funkci obětní rostliny. Přidával se také do kořeněných vín a podle mnohých byl i ingrediencí do nápoje lásky. Léčebné účinky této byliny jsou popsány už v Ebersově papyru, který vznikl okolo roku 1500 př. n. l.
Estragon
Estragon, celým názvem pelyněk estragon nebo také pelyněk kozalec, byl využíván už ve starověkém Egyptě. Má blahodárný vliv na zažívání a napomáhá snižování krevního tlaku, obsahuje například vitamín C, jód a draslík. Díky obsažené látce jménem rutin působí proti kornatění cév.
V kuchyni ho lze použít do polévek, omáček, salátů, k rybám či drůbežímu masu. Oblíbený je zejména ve formě estragonového oleje. Působí antisepticky, proto ho lze kloktat, koupat se v něm nebo si s ním potírat rány.
Tymián
Tato bylina se dříve využívala v Egyptě při balzamování mumií, protože hubí plísně a bakterie. Dnes se tymián využívá zejména jako koření do mnoha pokrmů, ale také pro své léčivé a detoxikační účinky. Pomáhá při dýchacích obtížích, zvyšuje imunitu, tlumí menstruační a revmatické bolesti, upravuje zažívání, má protizánětlivé účinky a celou řadu dalších skvělých vlastností. Připravit si z něj můžete například čaj nebo příjemnou voňavou koupel.
Kardamom
Také kardamom má hodně co nabídnout. Tato bylina, obsahující kromě jiného železo a mangan, pomáhá proti infekcím a zánětům, chřipce a nachlazení, zažívacím obtížím a nevolnosti. Je prospěšný pro srdce a zlepšuje krevní oběh, má detoxikační účinky, posiluje vlasy a nehty a hraje důležitou roli v rámci ústní hygieny. K čištění zubů a osvěžení dechu ho používali už staří Egypťané. Skvěle se hodí k dochucení pokrmů a lze ho najít i v některých čajových směsích. Někde se s ním lze setkat i při přípravě kávy.
Kurkuma
Kurkuma bývá označována také jako zlaté koření či indický šafrán. Obsažené barvivo kurkumin se používá v potravinářském průmyslu k barvení a dochucování například sýrů, likérů a dalších potravin. V kuchyni ji lze použít jako koření při přípravě rýže, luštěnin, masa, ale i moučníků a dalších pokrmů. Koneckonců ji většina z nás dobře zná, protože tvoří součást kari kořenící směsi.
Podporuje metabolismus a zabraňuje nežádoucímu ukládání cholesterolu, bojuje proti zánětům a tlumí bolest. Má také vliv na správnou činnost srdce, jater a mozku, posiluje paměť.
Zázvor
Zázvor je znám především pro své antioxidační a protizánětlivé účinky a užívá se zejména při nachlazení proti infekci horních cest dýchacích, ať už v podobě sirupu nebo čaje. Lze ho však také použít při nechutenství a zažívacích problémech, jako prevenci proti sraženinám, protože ředí krev, či jako analgetikum. Jako koření ho lze používat při přípravě řady jídel, ať už slaných nebo sladkých. V zimě vás příjemně zahřeje již zmíněný čaj a v létě ochladí zázvorová limonáda. Skvělou pochoutkou je také kandovaný či nakládaný zázvor.
Hřebíček
Podobně jako kardamom se i hřebíček používal k ústní hygieně a osvěžení dechu. Pomáhá totiž při zánětech v ústní dutině a na bolest zubů. Samozřejmě nelze opomenout ani výrazné aroma, proto se nepoužívá pouze v gastronomii, ale také v kosmetice, zejména při výrobě parfémů a vonných esencí.
Hřebíček obsahuje vitamíny C a K, mangan, vápník, vlákninu a celou řadu dalších užitečných látek. Jedná se o významný antioxidant. Kromě zánětů v ústní dutině a bolestí nejen zubů se používá také ke zvýšení činnosti inzulínu, snížení cholesterolu, při poruchách trávicího traktu a v kombinaci s lněným semínkem proti parazitům.
V kuchyni ho lze využít samozřejmě při přípravě sladkých pokrmů a nápojů, ale hodí se také k masu, nakládané zelenině, při přípravě rýže, vývarů a omáček.
Skořice
Také skořice se ve starověkém Egyptě využívala jako jedna z ingrediencí při balzamování mrtvých. Dnes ji však známe hlavně jako koření vyvolávající v nás atmosféru Vánoc. Používá se zejména při pečení cukroví, přípravě teplých nápojů a sladkých pokrmů. Skořice má významné antioxidační a protizánětlivé účinky. Je zdrojem železa, vápníku, manganu a vlákniny. Lze ji využít při bolestech (například menstruačních), špatném trávení, nadýmání a průjmu. Nelze opomenout ani její příznivý vliv na činnost mozku, paměť a pozornost.
Významná je také pro diabetiky, protože imituje funkci inzulinu a aktivizuje organismus při efektivním zpracování cukru. Příznivý dopad má také na hladinu cholesterolu.
Vyrazte s cestovní kanceláří Blue Style na dovolenou do Egypta a navštivte místní trhy, kde seženete všemožné druhy koření ? od římského kmínu přes kurkumu a koriandr po hřebíček a skořici. Jedná se o skvělý a užitečný suvenýr či dárek pro vaše blízké.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit