5 superpotravin, které byste měla jíst na podzim
Dýně
Vzhledem k tomu, že změna počasí a podzimní kolísání teplot vede k úzkostným poruchám, zkuste do jídelníčku zařadit tento mocný přírodní posilovač imunity. Nejen, že vám tato typicky podzimní zelenina zvedne náladu, ale zvýší i obranyschopnost vašeho organismu. Dýně jsou navíc bohaté na vitaminy C a A, které se postarají o hladkou, mladistvě vyhlížející pleť. Kromě klasické a lahodné dýňové polévky, můžete vyzkoušet i pečenou dýni jako velmi chutnou přílohu.
Růžičková kapusta
Možná ve vás tato zelenina vyvolává nepříjemné vzpomínky na školní kuchyni, ale vzhledem k jejím pro zdraví prospěšným vlastnostem, byste měla dát růžičkové kapustě ještě šanci. I přes svou velikost může hrát důležitou roli při posílení vašeho imunitního systému a připravit tělo na chladné zimní období. Obsahuje celou řadu příznivých látek, jako jsou draslík, mangan, vitamín B1, vlákninu a také síru, která prospívá vaší kráse a je důležitá pro tvorbu kolagenu.
Jablka
Jaký by to byl podzim bez tohoto sladkého ovoce. Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu. Za zmínku stojí především vysoký podíl vitamínu C, draslíku a polyfenolů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny jablka podporují zdraví trávicího systému. Jablka mají v kuchyni spoustu využití, kromě tradičního závinu, můžete nakrájenými jablky třeba ozdobit a zdravě přisladit ovesnou kaši.
Sladké brambory
Batáty neboli sladké brambory si u nás získávají stále více příznivců a není divu. Nejenže skvěle chutnají a dají se použít do mnoha skvělých receptů, ale navíc pozitivně působí na zdraví. Jedna středně velká brambora stačí na pokrytí doporučené denní dávky vitamínu A, částečně i vitamínu C a B6. Kromě toho obsahuje i vysoké množství vitamínu B5 a manganu. Výhodou je i nižší glykemický index než u běžných brambor.
Pastiňák
Vědela jste, že tato kořenová zelenina tvarem připomínající mrkev patří mezi nejstarší druhy zeleniny a pěstuje se už více než 3000 let? A přesto ji do svého jídelníčku nezařazujeme příliš často. Pastiňák obsahuje velké množství minerálů a bílkovin a je cenným zdrojem vlákniny. Kromě vitamínu A a B má rovněž ze všech druhů kořenové zeleniny nejvyšší obsah vitamínu C. Už jen proto stojí za to, naučit se ho v kuchyni používat. Výborný je pečený s olivovým olejem, mořskou solí a pepřem.
Komentáře
Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit