5 superpotravin, které byste měla jíst na podzim

Když se prosluněné léto přehoupne v uplakaný podzim, stojí za to přehodnotit, co se nachází na vašem talíři. Vybírejte si potraviny, které podpoří váš imunitní systém.

Dýně

Vzhledem k tomu, že změna počasí a podzimní kolísání teplot vede k úzkostným poruchám, zkuste do jídelníčku zařadit tento mocný přírodní posilovač imunity. Nejen, že vám tato typicky podzimní zelenina zvedne náladu, ale zvýší i obranyschopnost vašeho organismu. Dýně jsou navíc bohaté na vitaminy C a A, které se postarají o hladkou, mladistvě vyhlížející pleť. Kromě klasické a lahodné dýňové polévky, můžete vyzkoušet i pečenou dýni jako velmi chutnou přílohu.

Růžičková kapusta

Možná ve vás tato zelenina vyvolává nepříjemné vzpomínky na školní kuchyni, ale vzhledem k jejím pro zdraví prospěšným vlastnostem, byste měla dát růžičkové kapustě ještě šanci. I přes svou velikost může hrát důležitou roli při posílení vašeho imunitního systému a připravit tělo na chladné zimní období. Obsahuje celou řadu příznivých látek, jako jsou draslík, mangan, vitamín B1, vlákninu a také síru, která prospívá vaší kráse a je důležitá pro tvorbu kolagenu.

Jablka

Jaký by to byl podzim bez tohoto sladkého ovoce. Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu. Za zmínku stojí především vysoký podíl vitamínu C, draslíku a polyfenolů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny jablka podporují zdraví trávicího systému. Jablka mají v kuchyni spoustu využití, kromě tradičního závinu, můžete nakrájenými jablky třeba ozdobit a zdravě přisladit ovesnou kaši.

Sladké brambory

Batáty neboli sladké brambory si u nás získávají stále více příznivců a není divu. Nejenže skvěle chutnají a dají se použít do mnoha skvělých receptů, ale navíc pozitivně působí na zdraví. Jedna středně velká brambora stačí na pokrytí doporučené denní dávky vitamínu A, částečně i vitamínu C a B6. Kromě toho obsahuje i vysoké množství vitamínu B5 a manganu. Výhodou je i nižší glykemický index než u běžných brambor.

Pastiňák

Vědela jste, že tato kořenová zelenina tvarem připomínající mrkev patří mezi nejstarší druhy zeleniny a pěstuje se už více než 3000 let? A přesto ji do svého jídelníčku nezařazujeme příliš často. Pastiňák obsahuje velké množství minerálů a bílkovin a je cenným zdrojem vlákniny. Kromě vitamínu A a B má rovněž ze všech druhů kořenové zeleniny nejvyšší obsah vitamínu C. Už jen proto stojí za to, naučit se ho v kuchyni používat. Výborný je pečený s olivovým olejem, mořskou solí a pepřem. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Revoluční korejská kosmetika mění pravidla péče o pleť

Revoluční korejská kosmetika mění pravidla péče o pleť

Životní styl komerční článek

Na český trh přichází nová značka Fortuna spojující nejnovější technologie s tradicí asijské péče. Produkty nabízejí jedinečnou kombinaci peptidů z hadího jedu a přírodních ingrediencí pro viditelné omlazení pokožky.

NOVÉ
Valentýnský dárek na poslední chvíli? Zaskočte pro sváteční kosmetiku do L'Occitane

Valentýnský dárek na poslední chvíli? Zaskočte pro sváteční kosmetiku do L'Occitane

Životní styl komerční článek

Láska je ve vzduchu, Valentýn klepe na dveře... a vy ještě nemáte dárek? Jestli nevěříte slibům jako "doručení do druhého dne" nebo i to je pro vás pozdě, zastavte se na jednu z provoněných poboček L'Occitane a udělejte radost přírodní kosmetikou.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.