přes noc namočit, nechat změknout, povařit, na cibulce a česneku trochu opražit a podusit, může se k tomu přidat nakrájená paprika, rajče, kousek orestovaného masa, posolit, popepřit, pokořenit a papat
Cizrnový kotlík
Doba přípravy: Máčení: nejméně 6 hodin, příprava: 2 hodiny 10 minut
Počet porcí: 4
Nutriční hodnoty: Na osobu: 380 kca
Energetická hodnota: Na osobu: 17 g bílkovin, 15 g tuků, 41 g sacharidů
Ingredience
250 g cizrny, 1 velká cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 středně velký lilek, 1 červená paprika, 2 malé cukety, 200 g zelených fazolek, 2 dužnatá rajčata, 5 lžic olivového oleje, po 1 špetce mletého nového koření, skořice, koriandru, kajenského pepře a šafránu, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžička najemno nasekaných mátových lístků, lžíce sekané petrželky,
Příprava
Cizrnu máčíme v 1,5 litru vody nejméně 6 hodin, Potom ji doměkka vaříme asi jeden a půl hodiny (v tlakovém hrnci asi 40 minut). Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. U lilku a cukety odkrojíme konec se stopkou. Papriku rozpůlíme, očistíme a omyjeme Z fazolek odkrojíme oba konce. Rajčata spaříme, sloupneme, rozčtvrtíme a zbavíme semen. Fazolky nakrájíme na kousky, ostatní zeleninu na kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a dáme zesklovatět cibuli s česnekem. Přimícháme zbývající zeleninu a okapanou cizrnu. Krátce opečeme. Osolíme, opepříme a přidáme zbývající koření. Zalijeme půl litrem vody, v níž se cizrna vařila. Přikryjeme a zvolna vaříme asi 25 minut. Pokrm dle potřeby dochutíme. Přimícháme mátu a petrželku.
Přílohy
Podle chuti můžeme podávat posypané nastrouhaným ovčím sýrem nebo jogurtem.
Cizrnový salát s tuňákem
Ingredience
150 g cizrny, konzerva tuňáka v oleji, 3 lžíce olivového oleje, 3 vejce natvrdo, 1 cibule, 2 stroužky česneku. Zálivka: bylinkový ocet, olivový olej, 1 lžička hnědého cukru, sůl a pepř.
Příprava
Cizrnu namočenou den předem uvaříme doměkka, šťávu z tuňáka slijeme a maso dáme stranou. Do oleje přidáme ocet, cukr, sůl a dobře promícháme. Ciuli s česnekem oloupáme, nasekáme nadrobno a osmahneme na oleji. Pak přidáme tuňáka a maso krátce prohřejeme. K cizrně přidáme vejce nakrájená na kostky, tuňáka a zlehka promicháme.
já zbožňuju falafel jsou to takové cizrnové karbanátky a tady je recept
* 400 g konzervované cizrny
* 1 menší cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku, prolisované
* hrst čerstvého koriandru, nasekaného
* 40 g celozrnné pšeničné mouky
* 1 vejce
* římský kmín a sůl podle chuti
* olej na smažení
* sezamová semínka na obalení
Cizrnu slijte, nechte okapat a důkladně vidličkou v misce rozmačkejte. Vmíchejte cibulku, česnek, koriandr a nechte chvíli odpočinout; pak přidejte mouku a vajíčko, nakonec i kmín a sůl a spojte. Z hmoty tvarujte malé kuličky a obalujte je v sezamových semínkách.
Rozpalte pánev s vyšším okrajem, vlijte na ni olej (měl by sahat zhruba do výšky 3 cm) a falafel postupně smažte dvě až tři minuty dozlatova. Servírujte s bagetou či pita chlebem.
---Já k tomu dělám rajčatový salát a česnekovou pitu s jogurtovým dresingem
Já zbožňuju tuhle libanonskou dobrotu:
Hummus
Hummus je arabská pochoutka, jejíž základní ingrediencí je cizrna. Podává se jako samostatné jídlo, omáčka, nebo příloha k hlavnímu jídlu. Ve světe naleznete specializované restaurace, které podávají pouze hummus v rozličných úpravách. Arabové toto jídlo milují a určitě si je oblíbíte i vy.
Suroviny
1 hrnek cizrny
5 hrnků vody
3-6 stroužků česneku
1/2 lžičky koriandru
1 lžíce sezamového másla tahini (lze nahradit máslem z burských oříšků)
1 lžíce lněného oleje
šťáva z 1 citrónu
sůl
svazek petrželky
Ahoj, vcera jsem si koupila cizrnu (římský hrách) a vubec netusim co z ni uvarit. Nemate nekdo nejakej receptik?Vim, ze nam v jidelne delali vybornou polevku z cizrny...ale co dalsiho...
Saláty, výborné na teplou i studenou variantu. Milion možností - s uvařenou zeleninou (mrkev, petržel, celer).
Na kousku uzeného masa nebo slaniny opraž cibulku, smíchej uvařenou zeleninu, cizrnu, pepř, sůl a česnek.
Plus jakoukoliv další zeleninu, třeba půlky rajčátek, hrášek, květák.... Cokoliv máš doma.
Ahoj, doporučuju dát večer namočit (aby se to máčelo kolem 12 hodin), pak uvařit (někdo dává čistou vodu, kluci v akci vaří v té samé). Solit až když je měkké, jinak bys to vařila moc dlouho. Já jí dávám jako přílohu (mám to radši než brambory) jen ta uvařené, dá se smíchat třeba se žampiony a pórkem, cuketou...prostě podle fantazie
Cizrna
Crzena předem namočíme ( večer ).Uvaříme ji mořskou řasou a troškou dobromysli ( Oregana ) asi 10 min.
Zrno se při rozmáčknutí musí rozjet mezi prsty. 5 min před koncem varu osolíme.
Nálev se může nechat na polévku.
Orestujeme cibulku do hrnce přidáme petržel, celer a mrkev.
Přisypeme cizrnu a podlijeme vývarem a vaříme 20 min. Přidáme 4 stroužky česneku a majoránku
Zahustíme Maizenou ( kukuřičný škrob – něco jako Solamyl ) a dochutíme sojovou omáčkou.
Přikryjeme a necháme chvilku dojít. Podáváme se zeleninovým salátem, salátem z kysaného zelí nebo kvašenou zeleninou.
Všechny ty recepty vypadají moc pěkně
chtěla bych nejdřív ale vyzkoušet hummus, jen mi nějak nejde do hlavy, k čemu se to jí. Samotné jen tak jako kaše? nebo třeba k masu? k zeleninovému salátu?
děkuju za odpověď
já mám moc ráda cizrnu nalíčenou do salátku nebo prostě 2-3 dny namočenou, a pochutnávám si na ní místo oříšků.
Rozhodně doporučuju cizrnový hummus http://cookingwithsusa.blogspot.cz/2014/11/cizrnov y-hummus.html Je to dobrůtka
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.