Cituji Elienka: Více si můžeš přečíst třeba zde:
http://www.celostnimedicina.cz/mlecne-vyrobky-ano- ci-ne-aneb-drzte-se-hlasu-sveho-tela.htm
V tom článku je jako nevhodné označeno mléko jako takové, ale fermentované mléčné výrobky jsou označeny pro většinu lidí jako zdroj hodnotných bílkovin. Takže jsem se pořád nedověděla nic o škodlivosti mléčných výrobků...
Cituji Elienka: dokonce i rakoviny
A jak na to paní doktorka přišla, že ta rakovina byla způsobená právě kaseinem?
Cituji Mellody: Ale těžko bych si odpustila např. pizzu s přáteli, když bych věděla, že jsem zdravá a v podstatě mi to neškodí
Jj, asi tak...
Cituji Tantomar: Živím se přirozeně bezlepkovým jídlem, nikoli produkty potravinářského průmyslu označenými jako bezlepkové.
A co tedy jíš? Já vyhledávám právě produkty označené jako bezlepkové. Když říkáš přirozeně bezlepkové tak máš na mysli třeba brambory a jídlo/potraviny z nich připravené?
Cituji poella: To by mě vážně zajímalo, kde jsi na tohle přišla?
tak z vlastní zkušenosti potom, kdy se mi po vynechání mléka vyčistila pleť od akné. Jinak na všeobecné rovině za mě odpověděla Elinka.. Můj náhled na věc je, že mléko není pro dospělého člověka určené - zvlášť mléko jiného živošišného druhu!, a jako cizí složka se špatně tráví a tím může způsobit lehčí či těžší nemoci. Další věc je, že do krav "cpou" hormony a další látky, které se pak objeví i v mléku, a samy krávy produkují stresové hormony z toho, v jakých podmínkách žijí, že jim hned odeberou mladé atd. atd. Pokud chceš fakta a ovládáš aj, tady jsou namátkou nějaké informace (v češtině nikdy nic "pořádného" nenajdu ): URL, URL, URL, URL
Reaguji na alexandrejka:
Ano, jím zeleninu, ovoce, maso, ryby, vejce, brambory, rýži, některé mléčné výrobky apod.
Výrobky vyráběné speciálně pro bezlepkovou dietu jsou výživově dost katastrofální. Jde v podstatě o to, že mouka obsahující lepek je nahrazena směsí různých škrobů zpracovaných tak, aby výrobek jakž takž držel pohromadě. Lepek, jak název naznačuje, je lepivá složka. Právě díky němu se dá snadno vyrábět různě tvarované pečivo jako kaiserky nebo rohlíky. Těsto z pšeničné mouky má konzistenci žvýkačky. Těsto z přirozeně bezlepkové mouky (rýžové, pohankové apod.) má naproti tomu konzistenci jogurtu - a z toho rohlík neuplácáš. Dá se používat jen pro lité pečivo. Směsi vyráběné pro bezlepkovou dietu jsou v podstatě vysoce zpracované škroby (někdy jsou dokonce i z pšenice, která prochází tak složitými úpravami, že v ní žádné proteiny - včetně lepku - nepřežijí) obohacené různými zahušťovadly, aby se pečivo příliš nedrobilo. Není to chutné ani zdravé, a tak to prostě nejím. Vybírám si potraviny, které pocházejí z polí, pastvin a zahrad, nikoli z laboratoře.
Cituji poella: V tom článku je jako nevhodné označeno mléko jako takové, ale fermentované mléčné výrobky jsou označeny pro většinu lidí jako zdroj hodnotných bílkovin. Takže jsem se pořád nedověděla nic o škodlivosti mléčných výrobků...
Je to tam popsáno. U mléčných výrobků člověk musí prostě vybírat. Ale pití mléka určitě ne.
Cituji poella: A jak na to paní doktorka přišla, že ta rakovina byla způsobená právě kaseinem
To se dozvíš na stránkách té celostní medicíny. Nejde o oficiální medicínu. I já mám ve svém okolí několik případů ohledně této záležitosti. Jinak na toto téma byly už udělány výzkumy, které potvrzují, že kasein je karcinogenní a způsobuje např. alergie, bolesti hlavy, únava a další.
Cituji Tantomar: Vybírám si potraviny, které pocházejí z polí, pastvin a zahrad, nikoli z laboratoře.
Cituji Tantomar: Celiakie mi potvrzena nebyla a pro vysazení lepku jsem se rozhodla experimentálně k vyřešení četných zdravotních problémů. Byla to sázka na správnou kartu - po mnoha letech vleklých zdravotních problémů se konečně dávám do kupy a je mi dobře.
u mne podobně. I když jsem s bezl. dietou mohla začít mnohem dřív - byla jsem varována jako Elienka díky těm Jonášovým přístrojům a později i na imunotestech. Ke všem testům včetně odběru vzorku ze střeva jsem nikdy nenašla odvahu, tak jsem jen prostě vysadila lepek a je mi fajn - po dlouhé době.
Opravdu striktněji to dodržuji asi 8 měsíců (předtím byla různá období bez lepku střídána horšími obdobími). Nejím ani mléčné výrobky, protože na ně mám alergii. To samé ještě pár dalších potravin. Vím ale, že nejhorší účinky na mne má lepek a lituji té spousty let, kdy se v mém jídelníčku ještě vyskytoval.
Bezlepk. dieta mě zásadněji neomezuje. Nejhorší to bývá na návštěvách, kde je něco domácky uvařeného, upečeného a na 99% procent tam lepek je. Ale když vysvětlím, že to jíst nemůžu, že by mě to pak zdravotně potrápilo, tak to rozumní lidé pochopí. Poslední dobou už s tím nemám problém vlastně vůbec (známí ví, že můžu brambory, rýži, maso, a jako zákusek třeba ovoce; nejhorší když mi chce někdo udělat radost a koupí neověřený bezlepkový výrobek, který chutná jako guma! ). Když vím, že někde bude jídlo bez lepku méně dostupné, beru si něco s sebou, ať se pak nekroutím hlady.
Cestování je taky docela v pohodě, protože mi nedělá problém spokojit se s jednoduchými jídly typu salát (bez zálivky), ryba, brambory, rýže, nebo někde koupené ovoce.... V rozvinutějších státech i speciální bezlepkové potraviny (v usa jsem byla v sedmém nebi, ale i tam je to docela drahá záležitost - pokud chce člověk ochutnat všechny ty dobroty ).
Plánovala jsem absolvovat konečně všechny testy k potvrzení celiakie, ale teď když lepek už dlouhodobě nejím, tak by to prý zkreslilo výsledky. Jíst ho ale znovu nezačnu. Konečně jsem bez křečí a mnoha jiných drobných zdrav. problémů.
Cituji Yvonna: Můj náhled na věc je, že mléko není pro dospělého člověka určené - zvlášť mléko jiného živošišného druhu!, a jako cizí složka se špatně tráví a tím může způsobit lehčí či těžší nemoci. Další věc je, že do krav "cpou" hormony a další látky, které se pak objeví i v mléku, a samy krávy produkují stresové hormony z toho, v jakých podmínkách žijí, že jim hned odeberou mladé atd. atd. Pokud chceš fakta a ovládáš aj, tady jsou namátkou nějaké informace (v češtině nikdy nic "pořádného" nenajdu
vidím to stejně. Není to přirozená potravina - jen ji někdo snáší trochu líp a někdo hůř...
Přesně, taky mi to nepřijde vůbec nic hrozného. Je pravda, že zatím držím necelý měsíc, ale bude to na furt ... Jediné co mi vadí je ta pizza, u nás v ulici dělají tu nejlepší na světě ... asi se budu muset přestěhovat
Ahojky, taky mi přišli na alergii na lepek asi před rokem, zatím to nějak zvládám, ale nevím jak se s tím poperu do budoucna. Ale zatím jsem docela spokojena s výběrem potravin. Nakupuju italské nutrifree. Dovezla mi je kamarádka z Říma. Mají tam i pizzu polotovar, nebo směs na pizzu, jak jsem četla výše.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.