Ahoj, musím dodržovat bezmléčnou dietu (intolerance mléčných bílkovin) a hrozně mi schází sýry. Nemáte nějaký tip, čím je nahradit? Různé pomazánky na bázi tofu už mi lezou krkem... Máslo, resp. margarín, se dá v pohodě sehnat v bezmléčné variantě, ale nepřišla jsem na žádnou slušnou (a dostupnou) náhražku kostky eidamu a taveného sýra. Nevíte o něčem?
Netuším, ale dost mě to zajímá. Netrpím tím já, ale moje ségra, ale chci jí vaření přizpůsobit. Taky má intoleranci na ml. bílkovinu, tudíž nesmí ani vejce a náhražka vajahit zase prý taky není vhodná. čím vejce nahradit ve smažení, nebo i do buchet? Dočetla jsem se leda o želatině, ale to mě přijde...divný díky za rady.
možná by jsi mohla zkusit kozí nebo ovčí sýry a další výrobky jako jogurty atd. pokud nemáš alergii i na ty, dále existují firmy které vyrábí speciální bezlaktózové výrobky-jogurty, sýry, tvarohy atd., tzv. Jsou to kravské výrobky kde laktóza je enzymaticky štěpena a finální výrobek již laktózu neobsahuje, zkus obejít zdravé výživy
no právě buď je intolerance laktozy a alergie na mléčné bílkoviny.ale o intoleranci mléčných bílkovin nevím.
Reaguji na sarousek: Laktóza je mléčný cukr, ne bílkovina a je rozdíl mít intoleranci laktózy (tělo ji neštěpí) a alergii na ml. bílkovinu (tělo na ni alergicky reaguje)!!
Co zkusit tofu? Dělají se přírodní, nebo uzené, bylinkové a jinak různě ochucené. Dají se upravovat podobně jako sýry mléčné
Reaguji na lemurka: tak slečna napsala že má bezmléčnou dietu což je bezlaktózová! pokud má nízko bílkovinovou dietu takse to jmenuje PKU a to nepsala tudíž nejsem jasnovědec! v podstatě to je nejhorší ze všech diet protože tato bílkovina je úplně ve všem ovšem neznamená to že tito lidé nesmějí vůbec nic jen si to umějí muset spočítat a mají jen povolený příjem na den!
Reaguji na sarousek:
Nechcem rýpať, ale slečna napísala " Ahoj, musím dodržovat bezmléčnou dietu (intolerance mléčných bílkovin) ", takže uviedla o aký druh diéty sa jedná.
ale k téme , Dew, ja ju mám tiež a najideálnejšie je nič neriskovať a jesť miesto syrov tofu. Nazačiatku mi eidam alebo hermelín veľmi chýbali, ale tofu je tiež dobré a máš nespočetne veľa možností ako ho upraviť. Po inom som už nepátrala.
ešte prikladám link na fajn web ktorý mi v začiatkoch dosť pomohol. URL, kde sa dozvieš o množstve výrobkoch ktorým sa treba vyhnúť. Držím palce pri dodržovaní
Dnes už je přece na trhu plno rostlinných a veganských sýrů - údajně rozdíl ani nepoznáš... Viz např. http://www.buteisland.com/ - viděla jsem to už ve spoustě obchodech v čr..
Reaguji na Lucrezia: A odkud jsi? Já se pohybuju v praze a tam je výběr veliký-Diana, Country Life, zdravé výživy,... Nebo si to zkus objednat..
Vadí mi opravdu jen mléčné bíllkoviny, ne laktóza. PKU dieta se mě taky netýká.
Děkuju za odkazy! Sheeze určitě zkusím!
Vyzkoušej veganskou alternativu k sýrům - Sheese:
http://www.vegshop.cz/alternativy-syru/33-sheese-r oztiratelny-syr-cheddar-style-5034795000230.html
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.