Holky poraďte prosím, bezinky kvetou jako vzteklý a já znám pouze bezinkový ocet na teploty a bezinkovou šťávu? Máte nějaké osvědčené recepty?
1EPE
Nalož do pětilitrové sklenice plné vody deset velkých květů bezu, přidej půl kila cukru a několik nakrájených citrónů, převaž sklenici plátýnkem a nech čtrnáct dní na teplém, i když ne slunečném místě.
Po té to zcedíš, naleješ třeba do PET lahví a vychladíš. Je to lahodná limča - skoro víno - na osvěžení i na dobrou letní náladu.
True
no jooo to dělávala máma, bezinkový šampáňo...to jsem úplně zapomněla. Dík
Mirri
hmm chutě děláš pěkně
Bezinkový šampáňo je super! Ještě je dobré tam pro "výživu kvasinek" dát tak půl krajíčku starého chleba. A asi po 10 dnech všechno přefiltrovat a nechat dokvasit. To je potom paráda!
Frasonka
Já někde četla o droždí, že se přidává kousíček. Dneska jdu natrhat a uvidíme co vymyslím
Bezinkové osvěžující kostky
Kameninový hrnec, nebo skleněnou mísu naplníte natrhanými květy bezinek, asi na tři litry květů se přidává jeden menší chemicky neošetřený citrón, z bioobchodu, nakrájený i s kůrou a zaleje se to napůl vychladlým čajem roibos.Lze to i zasypat roibosem a zalít vodou. Pokud máte přeličku rolní, šup tam s ní, pokud ne, můžete přidat kvůli křemíku kopřivu a odvážnější přidají kopr. Trošku. Když nemáte než ten bez a citrón, i to stačí. Necháte přiklopené v chladu do druhého dne, pak slejete a vymačkáte, šťávu zachytíte do menších tvořítek na led a necháte zmrznout. Pokud budete mít unavenou pleť, stačí vyjmout kostku z mrazáku a potírat. Dlouhodobější aplikace vám udělá kůžičku jako u mimina.
Hm, tak až teď jsem si uvědomila, že jsem v sekci jídlo a vaření. Tak zpět a pokusím se najít svůj recept na bezinkový med, je dobré přidat trošku měsíčku.-40 velkých květů bezu
-1 l vody
-3 citrony
-1 kg cukru krystal nebo krupice
Květy nasbíráme, vybereme broučky, odstříháme velké stonky(není nutno) a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, citronovou šťávu a mírně vaříme 10 minut.
Druhý den květy hodně vymačkáme, nejlépe rukou, přecedíme, přidáme cukr a mírně vaříme. Vařím to alespoň hodinku a čtvrt a jestli ho chcete mít ještě víc tužší, musíte ho vařit déle.
Po dosažení žádoucí konzistence dáme horké do sklenic, zavíčkujeme a uchováme v chladnu.
Pančelka
Téda...možná to nepatří do vaření, ale určitě se do toho pustím. Díky
Včera jsem dělala "kosmatice". Jestli víte některá jak se dělají na slano, taky bych byla ráda
Já dělám kosmatice jenom naslano, udělám si klasický "těstíčko"- hl. mouka, vajíčko, špetka soli, ošplouchám v tom květ a smažím. Možná to není úplně ten správný recept, ale u nás se to takhle dělá.
blacklilly
Já dělala těstíčko jako na palačinky, jen hustší a osmažené jsem obalovala ve skořicovém cukru. Děti se mohly užrat Jen jsem myslela, že na slano se ještě třeba něčím posypou třeba cibulkou, nebo tak nějak...
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.