Vím, že u akné jsou příčiny strašně různorodé a většinou jde o kombinaci různých příčin, které mají na tu pleť vliv. Nezdravý způsob života se na tomhle podle mě dost projeví, čímž ale neříkám, že to funguje i obráceně, že stačí zdravě žít a akné zmizí.
Každopádně jsem se rozhodla, že zcela vyřadím cukr z potravy a uvidíme, co to udělá (určité vlivy jsem už vypozorovala - já se obecně snažím jíst zdravě a cukr jím už tak málo, ale když si třeba jeden den udělám hrnek kakaa, druhý den mám o pár pupínků navíc. A štve mě, že ten cukr je skoro ve všem, v bio výrobcích je ten třtinový, ale to taky nechci, takže to asi bude docela obtížné)
Dám vědět, jaký to má na mě vliv, jestli se mi ta pleť zlepšuje nebo je to stejné...
Prosím, kdyžtak napište svoje zkušenosti na tohle téma, pár odkazů mi to vyhodilo, kdy někdo psal, že mu to cukr zhoršuje, ale nic bližšího... Mimochodem, nechcete se někdo přidat?
mishka999
Kéž bys měla pravdu, ale ono všechno souvisí se vším, to za prvé a za druhé to na sobě pozoruju. Mně se naopak zdá, že tohle neříká nikdo, že to všichni vč. doktorů pořád vyvracejí. On ten cukr má mimo jiné negativní dopad na složení střevní mikroflóry, což může akné zhoršovat, to nepopírá asi nikdo, jen je potřeba vidět to komplexněji a ne si říct "můžou za to hormony" a tečka, protože i tohle by mělo jít - aspoň trochu - ovlivnit, doufám v to.
Edinka
Spíš než na sladkém záleží na vyvážené zdravé stravě. Je jasné, že když někdo jí nezdravě, tak se to na těle i pleti projeví. A do nezdravého patří i přemíra sladkého. Ale dát si kakao neznamená, že se druhý den zaručeně osypu, to je hloupost Možná se jen moc pozoruješ
Cituji mishka999: No právě
No jasně , ale mléčné výrobky doporučují vyřadit či výrazně omezit i kožní lékaři, takže bych to nenazývala pověrou.
Jinak kdysi jsem se setkala s paní, které se suprově zlepšila pleť po té, co začala praktikovat makrobiotickou stravu, zmizelo jí komplet akné. Přesné zásady neznám, ale vím, že se při tomto stravování nejí cukr, mléčné výrobky, maso apod. Je to dost striktní, ale asi ta rostlinná a bezcukerná strava může mít v tomto ohledu něco do sebe - samozřejmě má spoustu nevýhod z jiných hledisek.
Cituji Verci: mléčné výrobky doporučují vyřadit či výrazně omezit i kožní lékaři, takže bych to nenazývala pověrou.
Vyléčí se akné, když vynecháme mléčné výrobky?
Cituji Verci: Jinak kdysi jsem se setkala s paní, které se suprově zlepšila pleť po té, co začala praktikovat makrobiotickou stravu, zmizelo jí komplet akné. Přesné zásady neznám, ale vím, že se při tomto stravování nejí cukr, mléčné výrobky, maso apod.
No ale to asi nejde praktikovat dlouhodobě, ne? Jinak pokud se jedná obecně o zdravou výživu a její spojitost s akné, tak prosím diskuzi zde: Akné a zdravá výživa
Tady to nechme pro cukříka
Akné a cukr má souvislost pouze u lidí, u kterých je příčinou (nebo jednou z příčin) narušené trávení. Různé záněty střev, malnutrice apod. Když se pak sní hodně cukru - hodně se myslí výrazně více než si tělo může dovolit pustit do krevního oběhu, tak ten cukr pomůže pomnožit ve střevech některé kmeny bakterií a kvasinek. Toto je velice rychlá reakce, protože tyto mikroorganismy mají životní cyklus v řádech minut. Takže už za několik hodin může jejich přemnožení způsobit ve střevech mírnou otravu. S touto otravou se pak musí vypořádat játra. A protože játra mají u lidí s akné už tak dost práce, může se stát .. a v případě náhlého prudkého přemnožení mikroorganismů ve střevech, se to také stane,že játra chvilku nestíhají a pak zplodiny těch mikroorganismů se dostanou do krve ve větším množství než je zdrávo ... a projeví se to na pleti. Většinou na druhý den.
Ale neplatí to pouze o cukru, platí to o jakékoliv otravě. Stačí se něčeho nadýchat ... nebo jakýmkoliv jiným způsobem játra přetížit a projeví se to na pleti formou vyrážek. (Typické např. u feťáků... ty jejich boláky !)
Jakmile to játra zase zmáknou, tak se pleť hned zas uklidní.
(jsem vystudovaná molekulární bioložka)
Aby nedošlo k nedorozumění - rozhodně neplatí, že když se bude jíst (a pít ! ) hodně sladkého, tak se trvale zhorší stav pleti.Ony ty játra by si v tomto případě na to zvykly a trvale by v tomto směru makaly více.
Platí to pouze v případě nárazového požití většího množství než obvykle, kdy játra jsou "překvapena".
Cukru samozřejmě lze sníst hory, ba velehory ... a žádné akné z toho nevznikne. Stejnětak, kdo má akné, tak tím že přestane jíst cukr, si ho rozhodně nevyléčí, to je blbost.
Platí to pouze u těch jednorázových "hurá" akcí, poté se přechodně pleť zhorší. Takže radím, pokud jdete na nějakou akci (svatba, sraz spolužáků... apod), tak den dva předtím nedělejte žádné experimenty co se týče jídla a nervěte do sebe kvanta cukru/čehokoliv.
---------------------
Chce to střídmost. Léčit dietou akné ... nevím ... možná u těch lehčích přechodných pubertálních forem, které by se upravily samy i tak to zabere, ale kdo má silné akné léta trvající, tak to musí léčit jedině antibiotiky a u paní docentky. To nezmizí jen tak samo byť by člověk jedl třeba strouhané diamanty.. a koupal se moči krokodýlů.
saisanka
Děkuju za reakci. Já si právě myslím, že do té skupiny bohužel patřím a že taky to množství "výrazně více než si tělo může dovolit pustit do krevního oběhu" je u mě pár gramů denně. Já totiž ten cukr už teď dost omezuju - a pak mi stačí dát si ochucený jogurt (nemyslím, že by to bylo z mléka, protože to tak mám i u potravin, ve kterých cukr je a mléko není) a projeví se to hned druhý den, naskáčou mi nové pupínky... A učit tělo a játra, aby si zvykaly, se mi moc nechce - nějak tomu svému tělu nevěřím, že by se dokázalo přizpůsobit, naopak - bylo by to jen horší. Takže cukr musím vynechat, i když mě to moc netěší. Ono je pak někdy i problém si vůbec udržet váhu.
Já u dermatoložky byla a ta mi řekla, že antibiotika mi nedoporučuje, že by mi všechno akorát ještě rozházela...
Edinka: Moje máma nekonzumuje cukr už skoro 30 let (poradila jí to zubařka, hodně se jí kazily zuby) a kazit se jí přestaly. Teda jako teď mluvím o sacharóze a sladkých nápojích. Používá náhradní sladidlo. Tělu to nevadí ani dlouhodobě, protože cukry jsou stejně v ovoci i v zelenině a navíc si je stejně tělo dokáže vytvořit ze škrobů, takže třeba i z obyčejného chleba.
Ale svému tělu věř, kdyby se chudák nedokázalo metabolicky přizpůsobit aktuální vnitřní biochemické situaci, tak bys moc dlouho nepožila
Čistě teoreticky kdybys ve své stravě zvýšila poměr obsahu vlákniny, tak to udělá stejnou službu jako snížení poměru cukru*.. protože si ho "vyneutralizuješ" a ty pupínky by ti pak naskákat neměly ani po vyloženě sladkém jídle.
* - (lépe řečeno sacharidů, protože nejde jen o cukr=mono či oligosacharid, ale i o škroby=polysacharidy)
Měla bys jíst hlavně dost ovoce a zeleniny, pak si můžeš dát občas i něco sladkého. Ale nezdá se mi, jak píšeš, že cukr je ve všem, já kdybych si nesladila čaj, tak o cukru ani nevím, takže si myslím, že s jeho omezením bys problém mít nemusela.
saisanka
S tou vlákninou to zkusím, mám doma rozpustnou, jeden čas jsem užívala psyllium, ale to mi nedělalo moc dobře... Zkoušela jsem ten cukr zneutralizovat dodáním střevních bakterií, ale to taky nemělo žádný efekt.
Cukry, sacharidy vyřadit ze stravy nehodlám, to je téměř nemožné, mám na mysli jen ten řepný bílý cukr.
Natalya
No tak je téměř ve všem ochuceném - jogurty a jiné mléčné výrobky, všechny sušenky, oplatky, müsli, různé polotovary (třeba i taková konzerva fazolí v sobě nějaký cukr má), bagety, kompoty... ale jo, dá se to i bez cukru, ale mám tu stravu pak docela jednostrannou... ale ovoce a zeleninu jím docela dost.
Sušenky, oplatky, slazené muesli, konzervy asi fakt nebude to pravé, navíc jestli to jíš každý den, tak bych se ani nedivila, kdybych měla akné, a možná to ani tak nesouvisí s tím cukrem. V bagetě snad cukr není. Já měla na mysli normální jídlo: maso, brambory, těstoviny, rýži, pečivo, neochucené mléčné výrobky, ovoce, zeleninu, tohle přece není jednostranná strava, ale běžný jídelníček.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.