8 nejčastějších chyb v péči o kudrnaté vlasy

Jste-li hrdou nositelkou od přírody kudrnatých či vlnitých vlasů, nejspíš budete souhlasit s tím, že na rozdíl od rovných vlasů představuje péče o kudrlinky každodenní výzvu a to zejména v případě jejich definice, lámavosti, suchosti a krepatění. Jak se o vlasy co nejlépe starat, abyste těmto problémům předcházela?

Chyba 1: Příliš často si umýváte vlasy

zoom Zvětšit

Pozor na časté mytí šamponem

Frekvence mytí vlasů je závislá na řadě faktorů, proto se může u každé z nás lišit. Obecným doporučením pro kudrnaté vlasy je čím méně, tím lépe. Při častém používání šamponu se z kudrnatých vlasů vymývají přirozené oleje, které udržují vlasy zdravé. Vlasy budou kvůli tomu suché a povede to k jejich poškození. Ideální je umývat kudrnaté vlasy šamponem jednou nebo dvakrát týdně. ?Pokud si vlasy potřebujete mýt častěji, snažte se alespoň omezit používání šamponu a používejte tzv. cowash, což je kondicionér určený k mytí. Mezi moje oblíbence patří cowash As I am, který zanechá kudrny báječně hydratované a navíc krásně voní,? radí zakladatelka a specialistka na kudrnaté vlasy Renáta Stiborová z e-shopu Curlymyself.com.

Chyba 2: Nepoužíváte kondicionér a hydratační masku

Kudrnaté vlasy bývají suché a často jsou matné, proto je důležité dopřávat jim velké množství hydratace. ?Používejte kvalitní hydratační kondicionéry a masky určené pro kudrnaté nebo vlnité vlasy. Zdravou dávku hydratace, výživy a ochranu kudrlinek poskytuje například Giovanni Frizz be gone, který poskytuje vlasům až dvacet benefitů včetně omezení krepu,? doporučuje Renáta Stiborová. Z běžně dostupných přípravků v drogériích jsou mezi kudrlinkami oblíbené například vyživující maska Garnier Fructis Banana Hair Food nebo TRESemmé Botanique Nourish & Replenish. Vhodný přípravek je samozřejmě důležité volit podle typů vlasů a jejich poréznosti.

Chyba 3: Používáte přípravky se sulfáty a silikony

zoom Zvětšit

Vybírejte přípravky na přírodní bázi

Kudrnatým vlasům dělá dobře vše na přírodní bázi. Vybírejte přípravky s obsahem kokosového oleje, bambuckého másla, avokádového oleje a přípravky obsahující aloe vera. Naopak se vyhněte všemu, co obsahuje sulfáty neboli sírany, silikony, parabeny a pozor i na některé typy alkoholu. ?U sulfátu je problém v tom, že vlasy odmašťují, což způsobuje ztrátu hydratace a suchost vlasů. Vedlejším efektem je i vyšší sklon ke krepatění, tzv. frizzu,? vysvětluje Renáta Stiborová. Suchost vlasů způsobuje i alkohol obsažený ve vlasové kosmetice, ne všechny alkoholy jsou ale škodlivé. Například Cetearyl alcohol je mastný alkohol přírodního původu, který se získává z kokosového oleje. Tento druh alkoholu umí vlasy vyhladit a pomáhá uzamknout hydrataci uvnitř vlasu.

Chyba 4: Zapomínáte na leave in kondicionér

Kouzlo leave in neboli bezoplachových přípravků spočívá v tom, že dodají vlasům silnou dávku dlouhotrvající vlhkosti a výživy. Kromě toho vytvářejí ochrannou bariéru kolem pramenů, která chrání vlasy před lámáním, UV zářením a navíc tyto přípravky pomáhají v boji proti nechtěnému frizzu. Vlasy se po nich hezky lesknou a jsou i lépe definované. Oblíbeným bezoplachovým kondicionérem je Kinky Curly leave in, který je velmi lehký a vlasy zbytečně nezatěžuje.

Chyba 5: Přípravky na styling nanášíte pozdě

zoom Zvětšit

Styling dělejte na mokrých vlasech

Styling kudrnatých vlasů se provádí na mokrých nebo vlhkých vlasech, nikoliv suchých. ?Pokud budete čekat příliš dlouho, může se snadno stát, že se vám nepodaří vaše kudrliny definovat,? upozorňuje Renáta Stiborová. Co se týká samotného stylingu, na kudrnaté i vlnité vlasy se používá gel, pěna, krém nebo custard (produkt pudinkové konzistence). ?Mezi TOP stylingové přípravky u mých zákaznic patří Eco styler gold gel, Innersense pěnové tužidlo a Kinky curly custard, ale opět je potřeba vzít v úvahu konkrétní typ vlasů a zjistit, co jim nejlépe vyhovuje,? říká Renáta Stiborová. Obecným doporučením je aplikovat stylingové přípravky stylem modlících rukou a příliš se ve vlasech během jejich schnutí neprohrabávat, protože to může způsobit nežádoucí krepatění.

Chyba 6: Vysoušíte vlasy špatným způsobem

Nejzdravějším způsobem sušení jakýchkoliv vlasů je nechat je usnout volně na vzduchu, tedy nepoužívat fén. Při použití fénu však většina z nás dosahuje na pohled hezčího designu kudrlin a často navíc není prostor čekat, až vlasy přirozeně uschnou. Budete-li tedy vlasy sušit fénem, použijte k tomu nástavec (difúzer), který částečně omezí množství přímého tepla a silného vzduchu dopadajícího na prameny vlasů. Použitím difuzéru navíc zabráníte přílišnému rozhazování a tření vlasů, které způsobuje nechtěný frizz, se kterým kudrlinky často bojují.

POZOR: Častou chybou při vysoušení kudrnatých vlasů je použití froté ručníku. Na vymačkání přebytečné vody z vlasů, případně na tzv. plopping (vlasy do turbanu), což je metoda, která podporuje přirozený kudrnatý look vlasů a zároveň odsaje část vlhkosti, používejte bavlněné tričko či ručník z mikrovlákna. Froté ručník je nevhodný, protože narušuje kudrny a způsobuje krep.

Chyba 7: Rozčesáváte vlasy na sucho

zoom Zvětšit

Používejte hřeben se širokými zuby

Rozčesávat přirozeně kudrnaté vlasy na sucho udělá nejspíš úplný amatér a nejspíš to udělá jednou a naposled. Kudrnaté vlasy se rozčesávají zásadně a pouze na mokro ? při jejich mytí nebo při stylingu. Vždy však platí, že vlasy musejí být minimálně vlhké, ?Vlasy rozčesávejte s co největší opatrností. Použít k tomu můžete hřeben se širokými zuby, v ideálním případě rozčešte své vlasy pomocí prstů. Na styling si můžete vzít na pomoc proslulý kartáč Denman D3 na kudrnaté vlasy, ale i tady si mnohdy vystačíte s prsty,? říká specialistka na kudrnaté vlasy Stiborová.

Chyba 8: Nechráníte své vlasy během spánku

Posledním krokem ke krásně vypadajícím a zdravým kudrnatým vlasům je jejich ochrana během spánku. Stejně jako není vhodné používat při sušení vlasů froté ručník, není vhodné ani bavlněné povlečení. ?Bavlněný povlak na polštář vysává z kudrnatých vlasů během spánku přírodní oleje a tím z nich odsává potřebnou vlhkost. Chcete-li tomu zabránit, zabalte vlasy na noc do hedvábného šátku, pořiďte si ochranný čepec na spaní nebo spěte na saténovém polštáři,? doporučuje Renáta Stiborová. Při spaní s hedvábným šátkem nebo na saténovém polštáři se snižuje i množství tření, kterému jsou vlasy po celou noc vystaveny. Tím, že tření eliminujete, budou ráno vaše vlasy stále hladké, lesklé a kudrlinky nádherně definované a plné života.

Zajímavost: Ochranu vlasů během spánku, ale třeba i sportu vám zajistí účes zvaný ananas. Účes vytvoříte tak, že se předkloníte a vlasy si přehodíte přes hlavu. V ideálním případě, byste měla vytvořit culík mezi temenem a čelem. Pokud máte kratší vlasy, vytvořte si culík tak vysoko, jak to délka vlasů dovolí. K sepnutí vlasů použijte saténovou gumičku a utáhněte ji co nejvolněji to půjde. V případě, že máte vlasy hodně dlouhé, udělejte si drdol. Postupujte stejně jako při tvorbě ananasu, akorát zbytek vlasů smotejte do volného drdůlku.



Komentáře

Kateřina
Srozumitelně a hezky napsáno! Děkuji.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.