Jaké potraviny zařadit do jídelníčku pro zdravé a krásné vlasy?

Nedostatek některých látek ve stravě patří mezi nejčastější příčiny vypadávání vlasů a dalších problémů s nimi. Jaké potraviny mohou mít vliv na krásné vlasy?

Luštěniny

Elixírem pro krásné vlasy jsou luštěniny (například čočka a fazole), které patří mezi skvělý zdroj železa a obsahují také nemalé množství biotinu a zinku, které jsou nezbytné pro optimální zdraví vlasů a kůže. Zinek mimo jiné zpevňuje a působí preventivně proti předčasnému vypadávání vlasů.

Zajímavost: Železo je součástí řady enzymů, které hrají  důležitou roli při růstu vlasů. Při jeho nedostatku může dojít ke snížené kvalitě a vypadávání vlasů, ale i ke snížení kvality kůže a celkově k vyčerpanosti organismu a únavě. Deficit železa ve stravě je přitom velmi častý.

Žluté, oranžové a červené rostliny

zoom Zvětšit

Beta karoten dodává vlasům lesk

Mrkev, rajčata, paprika nebo meruňky patří mezi potraviny, které obsahují vitamín A (provitamín beta karoten), který vlasům dodává lesk, výživu, podporuje jejich růst a reguluje tvorbu kožního mazu. Dále hydratuje pokožku a stará se o její pružnost a pevnost.

Zajímavost: Beta karoten se nachází nejen ve žlutých, oranžových a červených rostlinách. Mnoho karotenu je i ve špenátu a petrželi.

Špenát

Špenát je označovaný jako vitamín krásy, protože obsahuje spoustu živin a vitamínů jako například růstový vitamín A, dále bohatou směs vitamínů skupiny B, kyselinu listovou či biotin a vitamín C, které jsou důležité pro zdravou pokožku hlavy a vlasů. Udržují vlasy hydratované, a tím zabraňují jejich lámání.

Zajímavost: Zelená listová zelenina (špenát, různé druhy salátů, zelí, kapusta a další) obsahují vitamín B5 (kyselinu pantothenovou), která podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich lámání a předčasnému šedivění.

Avokádo

zoom Zvětšit

Avokádo je výborný antioxidant

Avokádo je výborným zdrojem esenciálních mastných kyselin a vitamínu E, který podporuje růst vlasů, má příznivý vliv na hydrataci pokožky a chrání ji před oxidačním poškozením způsobeným sluncem a životním prostředím. Vitamín E zároveň zpomaluje stárnutí buněk, díky čemuž brání předčasnému šedivění a padání vlasů. Účinky vitamínu E potvrzuje i zakladatelka a specialistka na kudrnaté vlasy Renáta Stiborová z e-shopu Curlymyself.com. "Vitamín E či dokonce přímo výtažky z avokáda (Persea Gratissima) se přidávají do celé řady kvalitních vlasových produktů," tvrdí Renáta Stiborová.

Zajímavost: Kromě avokáda obsahují vitamín E také mandle, semena a ořechy, pšeničné klíčky, špenát a celozrnná mouka.

Vlašské ořechy

Zdraví prospěšné jsou takřka všechny druhy oříšků. Z hlediska zdraví vlasů a vlasové pokožky je však vhodné konzumovat zejména vlašské ořechy, které mají více omega-3 a omega-6 mastných kyselin než většina ostatních ořechů. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny zlepšují stav vlasové pokožky a jsou i skvělou prevencí proti tvorbě lupů.

Zajímavost: Vlašské ořechy obsahují také zinek, který zabraňuje padání vlasů a působí protizánětlivě, dále vitamín E, vitamín C, selen a kvalitní rostlinné bílkoviny.

Lněný olej a lněné semínko

zoom Zvětšit

Lněné semínko umí redukovat lupy

Lněný olej dodává tělu nenasycené mastné kyseliny a vlasům ztracený lesk. Používá se nejen vnitřně, ale i přímo na vlasy či pokožku. Podporuje růst a kvalitu vlasů, ale umí i minimalizovat lupy, šupinatost pokožky a v některých případech si poradí s příznaky akné, růžovkou nebo ekzémem. "Lněné semínko má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, díky čemuž obnovuje pevnost a pružnost vlasů a snižuje jejich poškození. Podobně jako některé vitamíny nebo například biotin bývá součástí vlasové kosmetiky, ať už se jedná o luxusní masky na vlasy, šampony nebo gely na přírodní bázi," doplňuje vlasová guru Renáta Stiborová.

Zajímavost: Z lněného semínka si můžete vyrobit i přírodní gel na vlasy, který je velmi oblíbený u majitelek kudrnatých vlasů či obecně u lidí, kteří upřednostňují tzv. no poo metodu mytí (bez šamponu a zároveň bez všech chemických složek).

Jak vyrobit gel z lněného semínka

Přibližně dvě až tři lžíce lněných semínek namočte nejlépe přes noc ve vodě (100 až 200 ml), pak je sceďte a přírodní gel je na světě. Množství semínek a vody určuje konzistenci gelu.




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jaké vychytávky pořídit do vaší ložnice?

Jaké vychytávky pořídit do vaší ložnice?

Životní styl komerční článek

Ložnice je místo, kde začíná a končí váš den. Je tedy dobré, abychom jí věnovali spoustu pozornosti a vytvořili v ní harmonickou atmosféru. K tomu nám dopomůže vhodný nábytek i pečlivě vybrané interiérové doplňky. Jestliže se v tom zrovna nevyznáte, nemusíte zoufat. Níže vám dáme užitečné tipy na vybavení vaší ložnice. Inspirace je tu!

NOVÉ
Nejnovější trendy v plážové módě

Nejnovější trendy v plážové módě

Životní styl komerční článek

Léto klepe pomalu na dveře a vy ještě netušíte, co budete v parných dnech na pláži nebo u bazénu nosit? Nevadí! Na následujících řádcích si totiž posvítíme pěkně zblízka na aktuální trendy v plážové módě. Prozradíme vám, jaké plavky, obuv i doplňky společně kombinovat, aby byly vaše outfity dokonalé.



NOVÉ
Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Životní styl komerční článek

Jóga a meditace jsou dva pilíře, které tvoří most mezi tělem a myslí, a nabízejí cestu k hlubšímu poznání sebe sama a zlepšení celkového zdraví. Jak přesně mohou jóga a meditace změnit váš život?